REYKJAVIK - Het Nederlands elftal kwalificeert zich zaterdagavond (20.45 uur Nederlandse tijd) met een uitzege op IJsland voor de negende keer voor het wereldkampioenschap voetbal, dat volgend jaar zomer in Zuid-Afrika wordt gehouden.

Bij een gelijkspel of nederlaag in stadion Laugardalsvöllur van Reykjavik krijgt Oranje woensdag in de Rotterdamse Kuip nog een herkansing tegen Noorwegen. De laatste groepswedstrijd bij Schotland staat voor 9 september op het programma.

Kwalificatieduels

Het Nederlands elftal won tot dusver alle vijf de kwalificatieduels. De nummer twee van de wereldranglijst kan zich daardoor als eerste Europese land voor het WK plaatsen.

Bondscoach Bert van Marwijk moet in de aanloop naar het duel met IJsland twee belangrijke beslissingen nemen. John Heitinga of Gregory van der Wiel start als rechtsback.

Aanval

Klaas-Jan Huntelaar, Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en Rafael van der Vaart maken aanspraak op de vier posities in de aanval.

Oranje was eerder actief op het WK van 1934, 1938, 1974, 1978, 1990, 1994, 1998 en 2006. De formatie reikte zowel in 1974 als 1978 tot de finale, waarin achtereenvolgens werd verloren van de thuislanden West-Duitsland en Argentinië.