LONDEN - De Nederlandse cricketers hebben in het wereldkampioenschap Twenty20, de snelle en verrassende spelvariant met slechts 20 overs (120 ballen), voor een geweldige sensatie gezorgd door in de openingswedstrijd gastland Engeland te verslaan.

Oranje, dat de toss won en begon met fielden, kwam vrijdagavond op het heilige Londense gras van Lord's tot 163 runs voor het verlies van zes wickets. De Engelsen waren niet verder gekomen dan 162/5.

Aan bat was Tom de Grooth de grote man. De Hagenaar sloeg onder meer zes vieren en een zes. In totaal kwam hij uit op 49 runs.

De Engelse bowlers vuurden slechts dertig ballen op hem af. Peter Borren (30 uit 25), Ryan ten Doeschate (22/17 not out) en Darron Reekers (20/13) scoorden ook flink tegen de gelouterde Engelse profs.

Kervezee

Aanvankelijk zag het er helemaal niet best uit. Alexei Kervezee, begonnen aan bat, kon bijna per ommegaande terug naar het clubhuis.

De oud-HBS'er, al op jeugdige leeftijd naar Engeland verhuisd voor een loopbaan als professional, zag maar vier ballen aankomen.

Hij maakte een run en werd vervolgens uitgevangen door Stuart Broad. Reekers en Bas Zuiderent gaven de ploeg echter snel een sprankje hoop. De Grooth pakte hun voorbeeld geweldig op.

Zege

De zege werd overigens pas op de allerlaatste bal veilig gesteld, met de routiniers Ten Doeschate en Edgar Schiferli aan bat.

Twee runs was de eis, waar één een verlenging (super over) had betekend. Schiferli raakte de 'delivery' van Broad niet echt lekker.

De Engelse bowler onderschepte de bal zelf, maar zijn worp naar de stumps miste richting. Het was een zeer dure misser, die tot ontzetting leidde in het hele cricketgekke land. Het elftal in het oranje reageerde uitzinnig van vreugde.

Bowlen

Bowlend leverde Ten Doeschate het beste werk. Hij stuurde in zijn vier overs twee man, tevens de belangrijksten, naar de kant ten koste van 35 runs. Edgar Schiferli, Pieter Seelaar en Borren namen ieder een wicket.

Het meest hadden ze te stellen met Ravi Bopara en Luke Wright. Zij kwamen samen tot 117 runs en leken de Engelsen daarmee al vroeg in de wedstrijd naar de verwachte zege te loodsen.

Seelaar en Borren vingen hen uit op het bowlen van Ten Doeschate, ook prof in Engeland.