AMSTERDAM - Roger Federer vestigde woensdag al een record op Roland Garros en is op jacht naar meer. De nummer twee van de wereld bereikte voor de twintigste keer op rij de halve finales op een Grand Slam-toernooi.

De Zwitser kan vrijdag nog drie andere records evenaren. Makkelijk wordt dat niet, want Juan Martín Del Potro is een geduchte tegenstander.

Federer heeft nog nooit Roland Garros op zijn naam geschreven. Als de Zwitser in Parijs wint, heeft hij alle vier Grand Slam-toernooien gewonnen.

Agassi

Sinds de invoering van het professionele tennis in 1968 slaagden slechts twee tennissers hierin. De Amerikaan Andre Agassi presteerde dit tussen 1992 en 1999 en de Australiër Rod Laver won in 1969 vier Grand Slams op rij.

Als Federer de finale bereikt ten koste van Del Potro, evenaart hij Ivan Lendl met meest behaalde Grand Slam-finales (19). Daarnaast kan de Zwitser bij toernooiwinst op gelijke hoogte komen met Pete Sampras, die veertien Grand Slam-zeges achter zijn naam heeft staan.

Rijzende ster

Tegenstander Del Potro is een rijzende ster in het mannenenkelspel. De Argentijn bereikte op de laatste twee Grand Slams, in Australië en New York, de kwartfinales. In de achtste- en kwartfinales won Del Potro van de Franse outsider Jo-Wilfried Tsonga en de Spanjaard Tommy Robredo.

De andere twee halve finalisten stegen tot op heden boven zichzelf uit. Zowel Fernando González als Robin Söderling bereikten voor het eerst de halve eindstrijd in Parijs. Laatstgenoemde zorgde voor de verrassing van het toernooi door in de vierde ronde Rafael Nadal te verslaan.

Voor Roland Garros kwam Söderling nooit verder dan een derde ronde van een Grand Slam-toernooi. In de halve eindstrijd ontmoet hij de Chileen González, die in de kwartfinales Andy Murray uitschakelde. González was één keer verliezend finalist op de Australian Open.