LOS ANGELES - Basketballer Kobe Bryant en zijn ploeg Los Angeles Lakers zijn de finale om de titel in de Amerikaanse profcompetitie NBA met een klinkende zege op Orlando Magic begonnen.

De Lakers wonnen donderdagavond in eigen hal het eerste treffen met liefst 100-75. Kobe Bryant nam 40 punten voor zijn rekening, naast acht assists en acht rebounds.

Los Angeles jaagt op de eerste titel sinds 2002. Bryant liet zich gaan na de geslaagde opening. ''Ik wil die titel heel graag. Ik heb me zo laat in het seizoen nog nooit zo goed gevoeld als nu'', zei de geëmotioneerde 30-jarige vedette van de Lakers, die offensief niet te stuiten was.

Weinig spirit

''We begonnen mak'', verklaarde Dwight Howard de nederlaag van Orlando. Howard, die de ploeg de laatste maanden op sleeptouw nam, kwam slechts tot 12 punten. ''Als we zo weinig spirit laten zien als vanavond, winnen we weinig. We hebben nog nooit zo slecht geschoten.''

Het tweede duel in de best-of-seven is zondag opnieuw in Los Angeles.

Boete bij Cavaliers

Zijn weigering om de spelers van Orlando Magic een hand te geven na de laatste wedstrijd van Cleveland Cavaliers in de play-offs om de NBA-titel kost Lebron James een aardige cent.

De NBA heeft besloten het onsportieve gedrag van de grote vedette van de Cavaliers met een boete van 25.000 dollar (bijna 18.000 euro) te bestraffen.

Cleveland verloor zaterdag van Orlando Magic en miste daardoor de finale van de NBA. LeBron James weigerde de spelers van de concurrent na afloop een hand te geven. De houding van de meest waardevolle speler van de NBA in 2009 riep in Amerika veel vragen op.

Aanvankelijk liet de NBA het incident rusten, maar donderdag besloot de organisatie James alsnog een boete op te leggen. ''Dit kon ik niet laten passeren'', aldus David Stern, de hoogste man binnen de NBA.