HILVERSUM - RTL7 heeft voor drie jaar de uitzendrechten verworven van de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup. Dat maakte de commerciële zender donderdag bekend. De wedstrijden uit de voorronden van de Europa League vallen daar niet onder.

''Die wedstrijden zijn natuurlijk ook interessant voor ons'', zei een woordvoerder van RTL Nederland. ''We zijn daarover nog in gesprek met de UEFA.''

Vier Nederlandse clubs komen uit in de voorronden van de Europa League. Ajax en SC Heerenveen starten in de vierde en laatste voorronde van het toernooi, PSV stroomt in de derde voorronde in en NAC Breda begint in de tweede voorronde.

Twaalf groepen

Geen van deze clubs is al zeker van de groepsfase in de Europa League, waarvoor RTL7 nu de uitzendrechten heeft. Dat toernooi begint na de zomer met twaalf groepen van vier teams.

Betaalzender Eredivisie Live en SBS zijn ook nog in de markt voor het uitzenden van de wedstrijden uit de voorronden.

Thuisspelende clubs

''De UEFA verhandelt alleen het hoofdtoernooi van de Europa League als pakket. De clubs hebben de televisierechten voor de voorronden gekregen. Wij moeten dus met de thuisspelende clubs overeenkomsten zien te sluiten'', aldus een woordvoerder van Eredivisie Live, dat evenals RTL7 duels uit de Europa League aanbiedt, maar dan op het betaalkanaal.

RTL7, de op mannen gerichte zender van RTL Nederland, heeft nu in het voetbalpakket de Europa League, de KNVB Beker, de Jupiler League en Jong Oranje.

''Daarmee zijn we de tweede voetbalzender van Nederland'', meldde programmadirecteur Peter Lubbers van RTL7. De NOS is nog altijd nummer één met de samenvattingen van de eredivisie en de Champions League.

Uitschieter

De afgelopen jaren trok een wedstrijd uit de UEFA Cup met een Nederlands team erin gemiddeld tussen de 1,2 en 1,4 miljoen kijkers. Uitschieter in het afgelopen seizoen was Ajax - Olympique Marseille met 2,3 miljoen.

''Het toernooi laat een grote en stabiele kijkersgroep zien. Er wordt straks in de Europa League nog vaker gespeeld, dus de fans kunnen intensiever Europees voetbal beleven'', aldus Lubbers.