NOORDWIJK - Over zijn situatie bij Juventus wil Edgar Davids niet praten. Hij richt zich nu namelijk op het Nederlands elftal, of de heren journalisten dat nu leuk vinden of niet. De tijd dat de in Paramaribo geboren middenvelder zich druk maakte over zijn imago ligt ver achter hem.

Davids is geen allemansvriend en wil dat ook absoluut niet worden. "Maar ik ben wel een prof en volgens mij is dat veel belangrijker dan dat mensen me leuk of juist niet aardig vinden."

Stilte

Soms heeft het er veel van weg dat de vice-aanvoerder van het Nederlands elftal er veel aan gelegen is niet aardig gevonden te worden. Zoals tijdens een vraaggesprek op donderdag in het luxe hotel Huis ter Duin in Noordwijk bijvoorbeeld. "Edgar, hoe komt het toch dat je niet bij de selectie van Juventus zit? Je speelde toch altijd?"

Even laat de linkspoot een stilte vallen. De middenvelder kan twee dingen doen. Hij kan rustig uitleggen dat zijn contract bij Juventus aan het einde van het seizoen afloopt en dat de kampioen van Italië de verbintenis vergeefs heeft proberen te verlengen. Het bestuur van Juventus is boos dat de kans bestaat dat Davids de club transfervrij dreigt te verlaten en heeft trainer Lippi de opdracht gegeven de middenvelder voorlopig niet te selecteren.

Juventus

Davids kiest namelijk voor een andere weg. De regels van de KNVB schrijven voor dat internationals alleen over het Nederland elftal hoeven te praten. "Ik spreek dus niet over Juventus", besluit de middenvelder. "Edgar, maar je kunt toch wel gewoon antwoord geven? Het is toch een normale en logische vraag?" "Nogmaals", stelt Davids. "Ik wil niet over Juventus praten. Ander onderwerp of het houdt helemaal op."

Het Nederlands elftal dan maar. "Edgar, jullie hebben met elkaar gesproken, waar ging dat allemaal over. Zijn de problemen nu uit de wereld? Hoe lang duurde dat gesprek eigenlijk?" Davids fronst de wenkbrauwen en wil net als zijn ploeggenoten niet over de inhoud van de ingelaste vergadering uitweiden. "Er is gezegd wat er gezegd moest worden. Verder blijft alles tussen ons. Hoe lang het duurde weet ik niet. Vijf minuten, een uur, echt ik weet het niet. Waarom niet? Omdat ik geen stopwatch bij me had. Ok?"

Over de kritiek op het Nederlands elftal wil de 30-jarige middenvelder wel iets kwijt. "Aan de ene kant vind ik het wel begrijpelijk. We hebben de laatste wedstrijden niet goed gespeeld. Mensen mogen kritisch zijn, ze zijn denk ik ook bang. Vorige keer is het misgegaan, dat willen ze niet nog een keer meemaken. Wij echter ook niet."

Kluivert

Het verrast Davids niet dat de kritiek zich toespitst op Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en zijn persoontje. "Dit is toch een herhaling van zetten. Vertel me nou, is het ooit anders geweest. De bondscoach selecteert de spelers. Hij heeft met Clarence gesproken en ik was daar niet bij. Ik weet dus niet wat er is gezegd of waarom hij er niet bij is. Maar ik was wel verrast. Hij was niet de enige die slecht speelde."

Om te vervolgen met: "En die kritiek op Patrick en mij. Ach, volgens mij scoort niemand vaker in Oranje dan Kluivert. Iedereen heeft ook een beeld van mij. Maar dat doet me helemaal niets. Wat moet ik dan? Zeggen tegen iedereen dat ik niet zo ben als ze denken? Misschien heeft het ook wel met de media te maken. Jullie informeren alle mensen over ons. Toch?"

Conflictje

Verhalen dat Davids slecht in de groep zou liggen, bestempelt de middenvelder al eveneens als onzin. "Ja, ik heb na het duel een conflictje met Van Bommel gehad. Maar ik was dat al vergeten, op het moment dat jullie dat opbliezen. En is het zo raar dat je een conflict op je werk hebt."

"Dat kun je toch uitspreken en vervolgens gewoon weer als prof je werk doen. Een allemansvriendje zal ik nooit worden maar volgens mij heeft niemand bij Oranje een probleem met mij. Anders zouden ze het wel zeggen. Ik ga misschien soms mijn eigen weg, maar dat hoeft toch geen probleem te zijn."