AMSTERDAM - Iedere Italiaan die in Rome of daaronder geboren is heeft per definitie een hekel aan het arrogante en rijke noorden. In het voetbal betreft het dan de clubs uit Milaan en Turijn, de succesvolste van het land. Lazio en AS Roma spelen een marginale rol in het calcio.

Reputatie
Lazio is de oudste van de twee en heeft een zeer kwalijke reputatie. De club komt uit het noorden van de stad en de aanhang heeft altijd rechtse sympathieën gehad. Roma komt uit het zuiden en is de volksclub, met meer linkse ideeën. En dat wil wel eens botsen. De Lazio-tifosi bedienen zich van fascistische symbolen en een stijve rechterarm omhoog is hun bekendste groet. De ergste uiting vond plaats in het seizoen ’98-’99 toen de Joodse Roma-supporters met een spandoek werden begroet, dat de gehele curva Nord in beslag nam.

De tekst luidde: Auschwitz is jullie stad, de ovens jullie woningen. Er greep niemand in. ‘Het is maar een kleine groep’. Waar hebben we dat meer gehoord.In 1979 viel de eerste voetbaldode bij Il Derby della Capitale, toen een vuurpijl uit het Roma-vak een Lazio-fan fataal werd. In 2004 werd het duel gestaakt, er zou een jongetje zijn doodgereden door een politie-auto. Er bleek niets van waar, maar het geeft de macht aan die beide supportersgroepen hebben.

Giorgio Chinaglia
De Roma-aanhang is over het algemeen wat subtieler. Toen Lazio-speler Paolo Negro de derby in 1980 beslistte met een eigen doelpunt, waren de Romanista de volgende dagen te zien in het shirt van hun club met de naam van Negro achterop. Toen hij later bij Siena speelde kreeg hij een staande ovatie in het stadion.

Lazio werd twee keer kampioen. De eerste keer was in 1974 en de grote ster was Giorgio Chinaglia. De lange spits maakte 193 goals voor de club en vertrok naar de New York Cosmos. Vorig jaar zomer kwam de, inmiddels, Amerikaan in het nieuws toen bekend werd dat hij Lazio wilde overnemen namens een groep Hongaarse industriëlen. Later bleek Giuseppe Diana de persoon die aan de touwtjes trok. Hij zat weliswaar in de gevangenis, maar was een kopstuk van de Napolitaanse maffia en wilde door middel van de club drugsgeld witwassen. Chinaglia ontkent alles, maar hij blijft in New Jersey en zegt geen behoefte te hebben naar Italië te komen om zijn proces bij te wonen.

Stadio Olimpico
De hele week voorafgaand aan de derby hebben de media in en rond Rome het nergens anders over. Tien praatprogrammas op regionale radiozenders en de, vele, kranten worden ermee gevuld. De belangrijkste ontwikkelingen worden dagelijks in het avondnieuws op tv gebracht.
De clubshirtjes worden alleen op de wedstrijddag, in en rond het stadion gedragen, dit om geen geweld in de stad uit te lokken.

De gang naar het Stadio Olimpico is een unieke ervaring. De bomen, de 60 marmeren beelden en het marmer op straat is indrukwekkend. In het stadion is het overweldigend. Er zijn spandoeken van meer dan honderd meter, waarmee wordt geprobeerd de tegenstander te imponeren of te kwetsen. Het vuurwerk is (was) imponerend en de strijdliederen zijn massaal.

Drama en spektakel
Het Stadio Olimpico in optima forma, met gevoel voor drama en spektakel. Een hedendaags Colosseum.
Schitterende gladiatoren als: Paul Gascoigne, Juan Sebastián Verón, Pavel Nedved, Paulo Roberto Falcão, Bruno Conti en Gabriël Batistuta gloreerden er.

Zaterdag gaan Goran Pandev en Mirko Vucinic trachten eeuwige roem te vergaren. Zij moeten opschieten, want het kan één van de laatste keren zijn. Burgemeester Gianno Alemanno van Rome heeft toegestemd dat zowel Lazio als Roma een eigen stadion mogen bouwen. Er zijn alleen nog geen geschikte, bereikbare lokaties gevonden. Laat ze nog maar even zoeken.