SEPANG - Het experiment om de Grote Prijs van Maleisië laat in de middag te houden is mislukt. Het noodweer was voorspelbaar. Dat is de mening van de meeste coureurs in de Formule 1.

Zelfs premier Razak van Maleisië bemoeide zich met de discussie. Ook hij vindt het beter om de race eerder op de dag te houden.

Laat in de middag betekent rond deze tijd van het jaar in Maleisië grote kans op stortbuien. Ook zondag was dat het geval. De race op het circuit van Sepang werd na 32 van de 56 ronden afgebroken vanwege de stromende regen en kon door de invallende schemering niet meer worden hervat.

Gevaarlijk
Winnaar Jenson Button (Brawn), Lewis Hamilton (McLaren) en Felipe Massa (Ferrari) hekelden het late tijdstip. "Je racet overdag of 's avonds bij kunstlicht. Je gaat niet ergens in het midden zitten", vond Massa. "Het waren de gevaarlijkste omstandigheden waarin ik ooit heb gereden", zei Hamilton.

Sepang

Ecclestone
Het late tijdstip was ingevoerd op voordracht van formule 1-baas Bernie Ecclestone om de Europese markt te behagen. De miljoenen racefans in Europa konden op zondagmorgen inschakelen. De week daarvoor in Melbourne was het niet anders. Die GP begon eveneens om 17.00 in plaats van de gebruikelijke 14.00 uur en ook daar klaagden coureurs na afloop over de schemering, en over de laagstaande zon.

De directeur van het circuit in Sepang zei maandag dat hij de kwestie al bij Ecclestone en de internationale automobielfederatie FIA had aangekaart. "Vijf uur 's middag was niet mijn idee."

Onzin
Ecclestone vond de kritiek onzin. "Er was niets mis met de starttijd. We konden niet weten dat het zou gaan regenen. Als we gewoon om 14.00 uur waren gestart, had het ook geregend.''

De laatste keer dat een Grand Prix door regenval werd gestaakt , was in 1992 in Frankrijk. Toen werd de race al na achttien van de 72 ronden stilgelegd. Deze race werd even later echter weer hervat.