NEW YORK - Na twee dagen wachten kwam Sjeng Schalken woensdagavond eindelijk weer even in actie op de US Open. De Limburgse tennisser trad in Armstrong Stadium in de vierde ronde aan tegen de Duitser Rainer Schüttler. Hij ging voortvarend van start, maar op een stand van 5-1 in het voordeel van Schalken konden de twee wegens regen weer de kleedkamer in.

Schalken had slechts 25 minuten nodig om de comfortabele voorsprong op te bouwen. De winnaar van de partij moet het in de kwartfinale opnemen tegen de als vierde geplaatste Amerikaan Andy Roddick. De lokale held schoof woensdag de Belg Xavier Malisse eenvoudig in drie sets opzij; 6-3 6-4 7-6.

Regen

Het weer was woensdag opnieuw de grote spelbreker in New York. Er stonden voor de tiende dag 106 wedstrijden op het programma, maar aan het begin van de avond moest de organisatie 104 partijen schrappen. Alleen de ontmoetingen tussen Schalken en Schüttler en Roddick en Malisse bleven in het schema.

Ruzie

Het viel Schalken zwaar dat hij weer een hele lange dag op het park moest blijven hangen. Maar de Limburger, die woensdag bijna werd gearresteerd na een ruzie in een bus, had er wel begrip voor. "De organisatie zit toch heel moeilijk. Het is logisch dat ze ons zo lang mogelijk hier houden."

Om half tien 's avonds (plaatselijke tijd) betraden Schalken en Schüttler eindelijk het Louis Armstrong stadion voor hun vierde onderlinge ontmoeting. Na 25 minuten werd de partij alweer stilgelegd. De scheidsrechter vond de baan na wat lichte regen te glad. Er volgde nog een discussie van twintig minuten tussen de spelers en de officials.

Maar uiteindelijk besloten alle partijen de wedstrijd te staken. De twee keerden ook niet meer terug omdat de baan niet voldoende kon worden drooggemaakt. De partij staat donderdag gepland als derde duel achter de ontmoetingen Sugiyama - Schiavone (7-6 5-4) en Ferrero - Martin (6-2).

Roddick

Roddick en Malisse konden op de baan van het Arthur Ashe stadion hun wedstrijd wel afmaken. Ondanks de zware omstandigheden klaarde de Amerikaan de klus vlot. "De ballen voelden als watermeloenen. Het was pittig, maar ik ben blij dat ik er door heen ben. In de derde set verloor ik een beetje mijn concentratie. Malisse leek daarvan te profiteren, maar gelukkig was ik snel weer bij de les. Ik ben klaar voor de tweede week", grapte Roddick. Bij de vrouwen kwam alleen Kim Clijsters heel even tegen de Française Amelie Mauresmo in actie. De Belgische staat met 3-0 voor.

Onder vuur

De organisatie is zwaar onder vuur komen te liggen door alle nattigheid in New York. De 46-jarige Martina Navratilova sprak van het slechtste Majortoernooi dat ze ooit heeft gespeeld. Ze riep op tot een grote schoonmaak binnen de organisatie van de US Open. Oud-winnaar John McEnroe vroeg zich wanhopig af waar het dak in vredesnaam blijft. "Afdekhoezen zoals op Wimbledon zijn toch ook niet al te veel gevraagd?", mopperde de tv-commentator.

Officials houden rekening met een mannenfinale op maandag, maar proberen er alles aan te doen het toernooi binnen twee weken af te ronden. Het is nu de bedoeling dat de vierde ronde van de mannen en de vierde ronde en kwartfinales van de vrouwen op donderdag worden afgewerkt. De halve eindstrijd en finale van de vrouwen moeten dan worden gespeeld op vrijdagavond en zaterdagavond.

De kwartfinales van de mannen op vrijdagmiddag, de halve eindstrijd op zaterdag en de finale als gepland op zondag. "We gaan er hierbij vanuit dat het donderdag droog blijft, maar als dat niet het geval is gaat de finale van de mannen naar maandag", zei Arlen Kantarian namens de organisatie.