NEW YORK - Het regent pijpenstelen en kritiek boven Flushing Meadow in New York. Door alle nattigheid zijn er sinds maandag slechts drie tennispartijen bij het US Open volledig gespeeld. Toeschouwers, in regenpak en met paraplu, lopen doelloos rond, spelers vervelen zich een ongeluk en tv-stations halen tennisbanden uit de oude doos om het gebrek aan actuele beelden enigszins te compenseren.

"Waar is in vredesnaam het dak?", vroeg oud-winnaar John McEnroe zich af in zijn tv-commentaar tijdens de zoveelste regenpauze. "Dit begint wel heel erg belachelijk te worden. Ik ben het zat om duimen te draaien. Afdekhoezen zoals op Wimbledon zijn toch ook niet al te veel gevraagd?"

Jaartje gestudeerd

De immer uitgesproken McEnroe won in de jaren zeventig en tachtig het US Open vier keer. "Degene die ooit 250 miljoen dollar heeft uitgegeven om het grootste tennisstadion ter wereld te bouwen, had er toch echt een dak op moeten maken", foeterde de legendarische Amerikaan. "Het had kleiner gemoeten, met een uitschuifbaar dak. Zelfs ik weet dat en ik heb maar een jaartje op de universiteit gezeten."

Het US Open gaat door alle vertragingen en verschuivingen vrijwel zeker de derde week in. Spelers die nog in het toernooi zijn, hebben al laten weten dat ze absoluut niet van plan zijn om twee wedstrijden op één dag af te werken. "Dat gebeurt niet. Het is onbespreekbaar", zei Todd Martin namens de spelersvakbond ATP, tevens bij deze US Open verantwoordelijk voor de uitschakeling van Martin Verkerk. "Als het toernooi tot volgende week maandag of dinsdag moet worden verlengd, dan moet dat maar."

Verliezer

De organisatie had voor woensdag liefst 106 partijen geprogrammeerd. In de Amerikaanse middag was daarvan nog niets terecht gekomen. "Het US Open is een toptoernooi", schamperde McEnroe. "Maar het tennis is voorlopig hier de grote verliezer. Al die uitgestelde partijen doen de sport geen goed. De fans krijgen amper waar voor hun geld."

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse organisatie is al een onderzoek begonnen naar de haalbaarheid van een schuifdak boven het Arthur Ashe Stadium en het Louis Armstrong Stadium, de belangrijkste twee showcourts van het US Open. "Het wordt in elk geval een zeer dure aangelegenheid. Maar al die regen heeft zeker onze aandacht. In de laatste twee jaar is er meer gevallen dan de in de afgelopen tien jaar samen. Dat moeten we meenemen in de besluitvorming."

Willekeur

De 46-jarige Martina Navratilova, bij de grandslamtoernooien winnaar van 18 titels in het enkelspel, 31 in het dubbelspel en 9 in het gemengddubbel, hekelde het ondoorzichtige speelschema bij het US Open. "Dit is het slechtste Majortoernooi dat ik ooit heb gespeeld", klaagde de viervoudige kampioene in New York. "Het is pure willekeur die ik hier meemaak. Ik vind het vreselijk."

Navratilova doelde op het Amerikaanse gegoochel met de aanvangstijden en volgordes van de partijen. "We moeten soms urenlang wachten om uiteindelijk te horen dat, nadat de regen is gestopt, een mannenpartij plotseling voorrang krijgt. Er zit geen enkele logica in. Zo ga je niet met het publiek en met de spelers om. Iederen wordt hier aan het lijntje gehouden. Het is de hoogste tijd voor een grote schoonmaak binnen de organisatie van het US Open."