KATWIJK - Getergd trok Dick Advocaat woensdag op de eerste trainingsdag van het Nederlands elftal voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk en Tsjechië een rookgordijn op rond zijn zo bekritiseerde ploeg.

Direct bij binnenkomst in hotel Huis ter Duin in Noordwijk voerde de bondscoach een pittig gesprek met zijn spelers, die vervolgens zonder trainer nog een praatsessie hielden. Over de inhoud van de zowel op het verzoek van trainer als internationals ingelaste vergadering, wilden beide partijen weinig zeggen.

Doel

Het doel van het gesprek was duidelijk. Het moet allemaal beter met Oranje, anders kan het wel eens fout gaan in de cruciale EK-kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk en Tsjechië.

Onduidelijk bleef hoe het volgens bondscoach en spelers beter kan gaan. Heeft het mindere spel van Oranje met de beleving van sommige spelers te maken? Laten sommige internationals het eigenbelang voor het belang van het team prevaleren? Is er iets mis met het systeem waarin Advocaat zijn ploeg laat spelen? Het bleef allemaal onduidelijk.

Verhalen

Wel duidelijk was Advocaat in zijn mening over de pers. "We hebben in dertien wedstrijden geen enkele keer verloren", stelde Advocaat "maar ons spel was de laatste duels niet zo goed. Ik ben meer geschrokken van de verhalen in de kranten dan ons spel tegen België."

Toch vond ook de bondscoach het nodig om zijn selectie streng toe te spreken. "Ik heb gezegd wat ik moest zeggen. Dat luchtte op. Of het ook nut heeft gehad? Dat moeten we afwachten. Nogmaals, ik zeg niets over de inhoud. Al zal het me niets verbazen als ik het binnenkort teruglees. Er lopen lijntjes tussen pers en spelers. Dat kan ik niet voorkomen. Vroeger wel, maar toen kon je niet sms-en en zo."

'Verhelderend'

Net als Advocaat wijdden de spelers woensdag ook nog niet uit over de inhoud van het gesprek. "Ja, het was nodig, hopelijk heeft het zin gehad", aldus aanvoerder Frank de Boer. "Ja, het was verhelderend", vond Jaap Stam. "Nee, daar ga ik niets over zeggen", lachte Van Hooijdonk. "Maar we kunnen beter nu spreken dan later, als het misschien te laat is."

Clarence en Andy

Duidelijk was Advocaat wel over zijn beslissing om Clarence Seedorf buiten de selectie te laten. "Clarence voelde zich geen rechtsbuiten. Dat is jammer, maar zeker in het begin heeft hij heel goed op die positie gespeeld. De laatste vier wedstrijden werd het echter steeds minder. Hij voelt zich gevangen op die positie en gaat over iedere beslissing nadenken. Daarom heb ik Andy van der Meyde opgeroepen. Hij is in mijn ogen wel een echte buitenspeler."

De kersverse aanwinst van Internazionale kon woensdag niet breken met het ongelukkige verleden dat hij bij Oranje heeft. Al tijdens het eerste trainingspartijtje raakte Van der Meyde in een duel met Arjen Robben aan zijn enkel geblesseerd. Bondscoach Advocaat heeft echter goede hoop dat hij zaterdag nu wel eens gewoon over de rechtsbuiten kan beschikken.

Roy Makaay bezorgt Advocaat meer zorgen. De op het oog meest logische vervanger voor de geschorste Ruud van Nistelrooij kampt met een knieblessure en trainde apart. "Het gaat echter steeds beter", oordeelde Makaay. "Ik heb goede hoop dat ik er tegen Oostenrijk kan staan. Al moet ik natuurlijk afwachten hoe het gaat wanneer ik ook weer met de bal ga werken."

Jaap Stam

Jaap Stam kampt nog steeds met een rugblessure. "Ik heb al tien dagen last van een kneuzing onder in mijn rug. Het gaat echter wel beter. Ik zal er alles aan doen om er de komende wedstrijden bij te zijn, want ook ik ben erop gebrand om te laten zien dat we het met z'n allen wel degelijk kunnen."