Als laatste grote competitie gaat dit weekeinde de Bundesliga weer van start. Het is spannend bij onze oosterburen. Zowel boven- als onderaan.

Bayern München is de gedoodverfde kampioen, maar voorlopig moeten de zuidduitsers het verrassende 1899 Hoffenheim naast zich dulden en zijn nog vier clubs in de race om 'Meister' te worden.

De Bundesliga trapt af met de topper Hamburger SV - Bayern.

Die Rothosen
De Hamburgers spelen sinds de invoering van de Bundesliga op het hoogste niveau en dat kan geen enkele club ze nazeggen. Zelfs Bayern niet. Toch behaalde HSV maar een fractie (6) van de titels die Bayern binnenhaalde (21).

De noordduitsers kenden hun glorieperiode eind jaren zeventig begin jaren tachtig. Er werden toen drie titels, een Europacup voor Bekerwinnaars (1977) en die der landskampioenen (1983) gewonnen. Exponenten van dit elftal waren spelmaker Felix Magath en rechtervleugelverdediger Manfred 'Manni' Kaltz.

Magath was een echte Duitse spelverdeler. Redelijk creatief, goed spelinzicht, prachtige linker en óók nog een enorme werklust. De logische opvolger van Wolfgang Overath in de nationale ploeg. Kaltz was een sterk aanvallende rechtsachter. Zijn handelsmerk was een kromme voorzet, het bananenschot genaamd. Hij beheerste die perfect en leverde ontelbare assists af in de 581 (!) wedstrijden die hij voor de Hamburger SV speelde.

FC Hollywood
De succesvolste club van Duitsland kwam dit seizoen maar traag in vorm, desalniettemin werd de eerste competitiehelft met een gedeelde eerste plaats afgesloten. Toch verloopt niet alles even gladjes. Aanvoerder Mark van Bommel heeft een aflopend contract, maar de clubleiding maakt niet de indruk haast te hebben. Speler en club komen er vooralsnog niet uit.

Dat kan te maken hebben met de eventuele komst van Anatoli Timosjoek van Zenith. Bayern heeft € 15 miljoen over voor de Oekraïner en de clubs zijn akkoord, maar het wil maar niet rond komen. De eigenzinnige Van Bommel heeft zijn plan ongetwijfeld al getrokken. Pikant is het gerucht dat HSV de middenvelder graag wil hebben.

Dan is er nog het tragische afscheid van Willy Sagnol. De bijna 32-jarige Fransman moest zijn carrière beëindigen wegens een hardnekkige achillespees-blessure. En dan is er nog de belangstelling van Barcelona voor linksachter Philipp Lahm en Franck Ribéry, waar de hele Europese top achteraan zit.

Jol en Beckenbauer
Het is leuk dat Martin Jol bij Bayern speelde, maar het was maar één jaartje en hij speelde weinig. Als trainer van HSV doet-ie het goed. Alleen van de, dure, aankoop Thiago Neves krijgt-ie kritiek. Die vindt de trainer tactisch niet sterk. En dat aan het adres van een absolute freak. Die Jol zit de hele dag te sleutelen aan zijn elftal: als ik die nou daar zet en hem daar... Of hij zoekt een tactisch trucje om de komende tegenstander op het verkeerde been te zetten. Zijn prestaties als trainer mogen er zijn en hij heeft bij RKC bewezen tactisch sterk te zijn.

Zoals Jol voor Bayern speelde, voetbalde de voorzitter van Bayern voor HSV. Niet veel, maar Franz Beckenbauer combineerde de New York Cosmos met 'Die Rothosen'. In het kampioensseizoen 1981-1982 veegde HSV Bayern met 4-1 van de mat. Zonder Beckenbauer trouwens.
De wedstrijd is ook een duel tussen de tweede (Hamburg) en de derde stad van Duitsland. Van noord tegen zuid. De stugge noorderlingen hebben het niet zo op het zwierige en invloedrijke zuiden.

Olic
Dat de club uit Beieren komend seizoen de Kroaat Ivica Olic transfervrij overneemt valt niet lekker. Voor de beker imponeerde Bayern tegen VfB Stuttgart (1-5) en won HSV gemakkelijk van 1860 München, met drie goals van Olic. Op trainingskamp speelde HSV een oefenpotje tegen Hoffenheim. Olic werd het veld uitgestuurd na een akkefietje met Carlos Eduardo en voor twee Bundesliga-ontmoetingen geschorst. Zou Bayern daar ook achter zitten?