BARCELONA - Opvallend wakker keek Frank Rijkaard woensdagmorgen vroeg, bijna half drie, uit zijn ogen. De Nederlandse trainer van FC Barcelona had geen enkele moeite de slaap te weerstaan. Hij had dan ook net een enerverende wedstrijd achter de rug. In het eerste thuisduel van de Spaanse competitie speelde Barcelona met 1-1 gelijk tegen Sevilla. En slaapverwekkend, dat was het allerminst geweest.

Rijkaard werd geconfronteerd met bondscoaches die hun internationals opeisten. Meer dan een half elftal zou Barcelona kwijt zijn geweest als de wedstrijd zoals gepland was doorgegaan op woensdagavond. Aan een verplaatsing wenste Sevilla niet mee te werken, dus restte Barcelona niets anders dan een list te bedenken.

De wedstrijd moest woensdag worden gespeeld, dinsdag was uitgesloten omdat Sevilla dan maar één dag rust zou hebben na het vorige duel. Het bestuur van Barcelona bedacht de truc om net na middernacht te beginnen. Zo was de wedstrijd gewoon op woensdag 3 september.

Rijkaard

"Ik vond het wel een goed idee", zei Rijkaard. "Als het bij één keer blijft tenminste. Helaas slaagde de opzet maar gedeeltelijk, want de Nederlandse internationals mochten niet meedoen. Maar Quaresma en Ronaldinho wel. En Ronaldinho heeft ons hier een punt bezorgd."

Daaraan was niets gelogen. De Braziliaan, nog maar kort Barcelonees, maakte een fabelachtig mooi doelpunt. Op een tijdstip waarop ook thuis in Brazilië iedereen wakker was, ontving hij op eigen helft de bal, passeerde op weg naar het doel twee tegenstanders en knalde het leer van grote afstand via de onderkant van de lat in de kruising. "Een groots doelpunt", prees Rijkaard zijn aanvaller. "Een heel groots doelpunt."

Adrenaline

In de aanloop naar het duel had de Nederlandse oud-voetballer het gebruikelijke schema van zijn ploeg maar gewoon wat verlaat. Lunch om drie uur, een lichte maaltijd om acht uur en twee uur later de teambespreking. "Zo erg is het niet om wat later te spelen. Normaal is het hier al een uur of tien voor de wedstrijd begint, omdat het anders te warm is. En vermoeid kon niemand zijn, want altijd als je naar een wedstrijd toeleeft, heb je meer dan genoeg adrenaline."

Dat gold niet alleen voor de spelers en begeleiders, maar zeker ook voor de toeschouwers. Het ongebruikelijke tijdstip deerde hen niet, stadion Nou Camp was bijna uitverkocht. En het wedstrijdverloop zorgde er wel voor dat ze niet zouden indommelen. Al vanaf het begin was Barcelona - Sevilla een spektakelstuk, met veel passie, emotie, strijdlust (soms wat te veel) en mooi voetbal. En met Ronaldinho, de uitblinker aan Catalaanse zijde.

Internationals

Rijkaard zal nooit weten hoe het was gegaan met de afwezige Nederlanders Van Bronckhorst, Reiziger, Cocu en Overmars. Kluivert had hoe dan ook niet gespeeld door een schorsing. Rijkaard had intensief contact gehad met Oranje's teammanager Hans Jorritsma, maar die liet hem weten dat er niet over te praten viel. "Toen heb ik zelf nog even met Dick Advocaat gebeld, die mij zijn situatie uitlegde. Dat hoefde hij eigenlijk niet te doen, want ik weet dat uit eigen ervaring. Zij staan volledig in hun recht."

Ach, het was uiteindelijk een leuk experiment, het gebeurt volgens Rijkaard één keer in je leven dat je 's nachts moet voetballen en bovendien bewees Ronaldinho dat het de moeite waard geweest was. "En", wilde Rijkaard nog kwijt, "een groot compliment aan het publiek. Midden in de nacht, maar het stadion zat gewoon vol."