AMSTERDAM - Als je wint, heb je vrienden, zong Herman Brood ooit eens, maar in het geval van Lewis Hamilton gaat dat niet helemaal op. Aangezien hij vaak op het randje rijdt en de grens van het toelaatbare opzoekt, is hij niet heel populair onder zijn collega's. "Het zij zo", zegt Hamilton.

Hamilton is pas 23 jaar oud, maar heeft in de Formule 1 al zaken bereikt waar veel anderen alleen maar van kunnen dromen. Lange tijd zag het ernaar uit dat hij in zijn eerste seizoen kampioen zou worden, maar dat moest even wachten.

Twaalf maanden later was het wel raak: de Brit kroonde zich tot jongste kampioen ooit. Niets dan lof wat dat betreft, maar sommige collega's denken er anders over. Niet alleen vanwege zijn rijstijl, maar ook zijn houding.

Niet erg
"Ik weet dat ik niet de populairste coureur in de paddock ben", zei Hamilton ooit al eens. In een kerstinterview met ITV op het hoofdkwartier van McLaren gaat hij daar dieper op in. "Ik kan er niet echt wakker van liggen, eerlijk gezegd", meent Hamilton, die vindt dat zoiets nu eenmaal samengaat met succes.

"Het speelt al sinds het eerste jaar dat ik serieus race. Zo gaat het nu eenmaal. Zelf denk ik dat het niet eens zozeer het geval is dat mensen mij persoonlijk niet aardig vinden, maar dat het vooral zo is dat niemand ervan houdt om te verliezen", vervolgt hij.

Onberoerd
Hamilton denkt dat het mensen tegen de borst stuit dat hij direct in een topauto kon stappen. "Misschien ben ik wel in het stoeltje terechtgekomen waar iedereen van droomde en nu worden ze ook nog eens door mij verslagen", oppert hij. "Ik snap het wel, hoor. Uiterlijk doe ik wel alsof het me onberoerd laat, maar ik haat het ook om tweede te worden."