BARCELONA - Weinig woorden aan vuil maken. Met die opmerking kwam hockeybondscoach Joost Bellaart kort na de EK-winstpartij tegen Zwitserland (8-2) van het veld. Het toernooi in Barcelona is begonnen, deze wedstrijd was goed voor de statistieken, vond hij. Zwitserland is veel te zwak voor Nederland. "Dit was een verplicht nummer, waar we ongeschonden uit moesten zien te komen."

Dat lukte dinsdag heel aardig, ondanks enkele pogingen van Zwitsers om met sticks Nederlandse ledematen te raken. "Geregeld haalden ze even door", zei Bellaart geërgerd over het optreden van de tegenstanders. Hij had zich niet echt vermaakt tijdens het treffen. "Ik ben tevreden over enkele momenten, maar verder kan ik niets met zo'n wedstrijd."

Vier van de zes

De strafcornera liepen volgens de trainer "aardig", maar daarmee deed hij zijn ploeg iets tekort. Vier van de zes corners resulteerden namelijk in een doelpunt, drie keer via Taeke Taekema, één keer via Bram Lomans. Ronald Brouwer scoorde tweemaal en Rob Derikx en Rob Reckers maakten de acht vol. Het doelpunt van Reckers was hockey in optima forma, met een pijlsnelle voorbereiding waarin de bal steeds één keer een stick raakte en kriskras door de Zwitserse defensie vloog.

Maar zelfs dat kunststukje kon Bellaart niet vrolijk krijgen. Hij keek liever vooruit naar de volgende groepsduels. "Engeland en Polen, dat zijn gevaarlijke ploegen. Na Polen weten we meer." Bellaart hoopt donderdag tegen de Engelsen libero Erik Jazet weer te kunnen opstellen. Jazet was dinsdag grieperig, wat hem overigens niet belette te spelen. "Maar we moeten even afwachten hoe dat verder gaat", zei Bellaart.

Veld

Zijn groep krijgt woensdag vrijaf, want trainen op het veld van de Polo Club zag Bellaart niet zitten. "Dat is een heel ander veld dan hier. Woensdag is 's middags het tweede veld in het stadion vrij, maar van de organisatie mogen we daar niet op trainen. Onbespreekbaar, werd me verteld. Ik begrijp daar niets van, maar het schijnt niet te kunnen."

Met de organisatie heeft hij momenteel toch al weinig op, want ook voor het regelen van cameraposities, om de wedstrijden te kunnen opnemen, moest de begeleidingsstaf al flink in discussie met de organisatoren. "We mogen nu eindelijk achter het doel. Tenminste, alleen bij onze eigen wedstrijden. De Spanjaarden mogen er altijd staan."

Niveau

In zijn sas was Bellaart dinsdag niet. Hij was blij dat het toernooi was begonnen, maar het duel met die Zwitsers? Dat was niets. "Zwitserland is van geen enkel niveau", bromde hij. "Het komt niet vaak voor dat je op zo'n toernooi tegen dit soort ploegen speelt."