Thijs Zonneveld weet het zeker. Boom, Dekker, Gesink, Langeveld en Mollema zijn geen gewone wielertalenten. Het zijn geboren kampioenen. Hij schreef een boek over dit fameuze vijftal: ‘Dit Is Onze Tijd’.

Voor ex-renner Zonneveld gingen veel deuren open bij zijn ex-collega's. Hij bezocht Thomas Dekker in zijn Italiaanse appartement. Opvallend open sprak het voormalige paradepaard van Rabobank met hem, over zijn rampseizoen 2008.

Het tweetal ging ook samen uiteten met het echtpaar Cecchini. De beroemde Dottore Cecchini is niet meer zijn fulltime trainer, maar Dekker ziet hem nog steeds als zijn ‘Italiaanse vader'.

Thomas Dekker zorgde voor veel ophef, toen hij al jong naar Italië verhuisde. Op zoek naar de beste begeleiders en de beste trainingsparkoersen. Zo'n emigratie lijkt voorlopig niets voor zijn collega-ronde-talent, Robert Gesink. Die is ervan overtuigd dat hij de wereld ook vanuit zijn vertrouwde Achterhoek kan veroveren.

Aaltense berg
De wonderklimmer woont daar tegenwoordig overigens wel op een berg: De Aaltense berg. Die trainingsklim is net van een iets ander niveau dan de Mont Ventoux. Maar toch wel ‘minimaal vijftien meter boven zeeniveau', betoogt Gesink met een knipoog.

Lars Boom lijkt ook niet van plan om voor zijn wielercarrière erg ver van zijn geboortestreek te gaan wonen. Ondermeer om één speciale reden: Boom is verslaafd aan gebak uit die regio, genaamd de Udenhoutse Broeder. Regelmatig onderbreekt hij zijn training, om zo'n Broeder te kopen en naar binnen te werken.

Die Broeders blijken ook de legale doping van het opleidingsteam van Rabo te zijn. Tijdens hun succesvolle Olympia's Tour van 2008, kregen de renners dit gebak in hun etenszak.

Recept
Zonneveld hield er rekening mee, dat bij de lezer het water in de mond zou lopen, bij de beschrijving van deze streekspecialiteit. Daarom geeft hij op pagina 58 het complete recept voor deze Broeders. Wie te ver van Udenhout woont, maar toch een onbedwingbare behoefte aan deze doping heeft, kan hiermee thuis in de keuken gaan experimenteren.

Bij Sebastian Langeveld lijkt het woord ‘emigreren' zelfs niet in het woordenboek voor te komen. In het interview met Zonneveld blijkt waarom Langeveld gemaakt is voor eendaagse koersen en beslist niet voor Grote Rondes: Als hij elders is, knaagt altijd het heimwee naar zijn geboorteplaats Lisse.

Bauke Mollema is wel echt een kosmopoliet. De mooiste wedstrijd van het jaar lijkt hem de Vuelta. Hij zou mede daarom graag in Spanje gaan wonen. Maar zo ver is het nog niet. Zonneveld bezocht hem op zijn Groningse studentenkamer. Die ziet er nog eerder uit als het woonvertrek van iemand wiens hoogste ideaal het is, om ooit de oeuvres van Homerus en Sophokles te vertalen, dan om de Tour de France winnen.

Zelfvertrouwen
De door Zonneveld geportretteerde renners zijn qua persoonlijkheid erg verschillend. Wat ze echter delen is dat ze alle vijf, vol zelfvertrouwen en vol talent, onstuitbaar op weg lijken te zijn naar de wereldtop.

Zonneveld wilde beslist geen poging doen om over hen een erg genuanceerd, objectief boek te schrijven. Hij noemt hen: ‘De leiders van de oranje wielerrevolutie'. Uit elke bladzijde blijkt, dat hij volledig in hen gelooft. 'Dit Is Onze Tijd' is een lyrische ode van 168 pagina's, aan deze vijf renners.

In theorie bestaat het gevaar, dat wanneer een schrijver zo enthousiast is over z'n onderwerp, hij een boek schrijft dat extreem slijmerig is. Met als gevolg dat het voor iedereen die geen fundamentalistische fan van deze renners is, onleesbaar is. Gelukkig heeft Zonneveld te veel schrijftalent, om dat te laten gebeuren.

Aanrader
‘Dit Is Onze Tijd' staat vol scherpe observaties, geweldige anekdotes en ironische overpeinzingen. Dankzij Zonnevelds stijl leest dit boek sneller en soepeler dan Cavendish kan sprinten. Zelfs voor de wielerliefhebber die sceptisch is over sommige van deze talenten, is dit boek daarom een aanrader.

Ik vind wel dat Zonneveld verplicht is, om over circa vijftien jaar een vervolg op dit boek te schrijven. Maar dan met als titel: ‘Dat was onze tijd'. Of: ‘Dat had onze tijd moeten zijn.' Om daarin de slotbalans op te maken, van deze vijf wielercarrières.

Titel: Dit is onze tijd. De leiders van de oranje wielerrevolutie
Auteur: Thijs Zonneveld
Uitgeverij: Tirion Sport
Pagina's: 168

Bestel dit boek op Sportgeschiedenis.nl