BEEKBERGEN - Topturnster Verona van de Leur is opgestapt bij Pro Patria, de club van bondscoach Frank Louter. De 17-jarige kampioene uit Waddinxveen zet haar loopbaan voort bij turnvereniging De Hazenkamp uit Nijmegen, de club van oud-bondscoach Boris Orlov. Volgens een woordvoerder van de Gymnastiekunie (KNGU) is de overgang in "goed overleg" tot stand gekomen.

Louter hield Van de Leur, winnares van vijf EK-medailles en een zilveren WK-plak, bij de recente wereldkampioenschappen in Anaheim buiten de Nederlandse ploeg. Volgens de bondscoach, die om dezelfde reden Renske Endel niet opstelde, had ze last van haar enkel en turnde ze niet stabiel genoeg.

De maatregel, een dag voor de landenwedstrijden, leidde tot veel kritiek. Ook Orlov haalde hard uit naar Louter. "Hij heeft er in een Anaheim een rotzooitje van gemaakt", sprak de Rus onomwonden. De Nederlandse vrouwenploeg eindigde in Anaheim op de teleurstellende zestiende plaats, na de vijfde positie bij het WK in 2001. Daardoor miste Oranje kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2004 in Athene. Van de Leur liet in Anaheim al doorschemeren, dat ze wellicht naar De Hazenkamp zou overstappen.

Bij de club van Orlov trainen ook de internationals Renske Endel en Suzanne Harmes. Een ander prominent lid van De Hazenkamp, Monique Nuijten, beëindigde vorige week haar loopbaan, omdat ze voor zichzelf geen toekomst meer zag als topturnster. De 19-jarige Zeeuwse werd door Louter uit de WK-ploeg gelaten.