Hij is voor mij de beste voetballer aller tijden. Met alle respect voor Pelé en Johan Cruyff, maar Diego Armando Maradona maakte Argentinië in 1986 in z’n eentje wereldkampioen en dat lukte Cruyff niet met Van Hanegem, Neeskens en Krol. Pelé had mannen als Didi, Garrincha, Rivelino en Gerson om zich heen.

Die schitterende techniek en dat ongeëvenaarde spelinzicht maken hem voor mij de grootste. Maradona is naar de klote gegaan, maar staat weer helemaal, op een positieve manier, in de schijnwerpers.

Mooie tijden
Want het gaat de keine man voor de wind. Zijn grote liefde Boca Juniors staat gedeeld met San Lorenzo bovenaan in de Argentijnse competitie. Wat Maradona nog meer deugd zal doen is dat de grote rivaal River Plate onderaan staat. Met, na 14 wedstrijden, 19 punten achterstand en zonder trainer.

Diego Simeone gooide de handdoek. Diego Simeone? Ja. Die geblokte verdedigende middenvelder, die ongeveer al zijn tegenstanders een gele of rode kaart heeft aangesmeerd.

Zijn tweede liefde staat tweede in de serie A. Het San Paolo-stadion van de zo trotse Socièta Sportiva Calcio Napoli puilt weer uit. De volksclub lijkt tegelijk met Maradona de rug te rechten. Onder regie van ‘presidente' Aurelio de Laurentiis is de club aan een come-back bezig.

Nog niet met grote namen, maar wat niet is kan nog komen. Voorlopig zijn de Urugayaan Marcelo Zalayeta, Paolo Cannavaro (ja, de broer van) en het Slowaakse talent Marek Hasik de meest aansprekende spelers. De drie Argentijnen in de selectie staan niet in het boekje van de kersverse bondscoach.

Mooie reisjes
Een boekje dat trouwens behoorlijk vol staat, want er zijn nogal wat goeie Argentijnse voetballers en zelfs hele goeie. Maradona neemt zijn taak uiterst serieus. Hij vloog vrijwel direkt naar Europa om daar zijn sterren aan het werk te zien. Zo was hij bij Bayern München voor Martín Demichelis en Manchester United voor Carlos Tévez.

Hij bracht daar een bezoekje aan het trainingscomplex en manager Sir Alex Ferguson vertelde lachend dat zijn duurbetaalde vedette's als kleine kinderen in de rij stonden om met Maradona op de foto te gaan. Prachtig hè. Ziet u het voor zich.

De Europese top-competitie's zijn vergeven van de Argentijnen. De allerbeste is natuurlijk Lionel Messi, maar die wordt door de bondscoach niet opgeroepen voor het eerstvolgende duel met Schotland. Maradona vindt het fantastisch dat Barcelona voorzitter Laporta de frêle aanvaller zonder problemen liet meespelen op de Olympische Spelen. Als waardering zal hij Messi maar sporadisch oproepen voor oefenwedstrijden.

Het geeft de bondscoach ook de kans jonge talenten als Franco di Santo (19, Chelsea) en Gonzalo Higuaín (20, Real Madrid) een kans te geven. Higuaín scoorde zondag vier maal en Maradona moet opschieten want hij heeft ook een Frans paspoort en kan nog kiezen.

Mooie toekomst
Diego eist totale overgave van zijn internationals. "In het shirt van de nationale ploeg moet gezweet worden. Dat wil ik de spelers duidelijk maken. Geld kan geen vervanging zijn voor glorie". Hij weet daar zelf alles van.

Maradona heeft als trainer nauwelijks ervaring. Dat probeert de Argentijnse voetbalbond op te lossen door een sterk team rond hem te formeren. Als zijn assistenten worden José Luis Brown en Sergio Batista genoemd.

Brown was een centrale verdediger en Batista verdedigende middenvelder in het team dat Wereldkampioen werd in 1986. Onder leiding van Batista werd Argentinië afgelopen zomer Olympisch kampioen.

De belangrijkste aanstelling is echter die van Carlos Bilardo als algemeen manager. Bilardo is een levende legende in het Argentijnse voetbal. Als speler herbergde hij alles wat het Argentijnse voetbal een slechte reputatie gaf, als coach was hij zeer succevol.

Iedere voetballiefhebber gunt Maradona succes. Diegenen die zijn diverse verslavingen belangrijker vinden dan zijn voetbalcapaciteiten hopen dat-ie op z'n bek gaat. Gezien Maradona's cocaïne-verleden is de keuze voor Bilardo misschien niet zo gelukkig. Zijn bijnaam luidt: El Narigón. De grote neus.