AMSTERDAM - Williams voorspelt dat Kazuki Nakajima in 2009 een grote stap voorwaarts zal zetten als hij zijn tweede volledige seizoen in de Formule 1 rijdt. "Kazuki heeft zijn leerperiode gehad”, zegt Rod Nelson.

Velen twijfelden toen Williams twaalf maanden geleden aankondigde Nakajima de kans te geven, maar de Japanner begon verrassend goed aan de nieuwe uitdaging. De 23-jarige reed negen punten bij elkaar.

Wat opviel is dat Nakajima vooral in chaosraces als Australië, Monaco en Engeland het hoofd koel hield, terwijl hij in de GP2 zelf juist vaak voor chaos zorgde door anderen van de baan te rijden. Ho-Pin Tung weet er alles van.

Gegroeid
Niets van dat alles was afgelopen seizoen het geval. Nakajima wist het teamgenoot Nico Rosberg zo nu en dan knap lastig te maken en werd daarvoor beloond met een nieuw contract. "Wie de Nakajima van het begin en einde van het seizoen vergelijkt, ziet meteen dat hij enorm is gegroeid”, zegt Nelson in een door Williams uitgegeven podcast.

De chief operations engineer vindt het daarnaast een goed idee om voor continuïteit te kiezen. ,,Ik ben heel blij dat we het nieuwe seizoen starten met dezelfde coureurs. Dat is alleen maar handig. Of het nu goed of slecht ging, je moet je altijd verbeteren ten opzichte van het seizoen ervoor.”

Niveau
"Zet je in reactie daarop coureurs of technici aan de kant, dan zullen hun vervanger tijd nodig hebben om het gewenste niveau te bereiken. Die stap slaan we nu over”, legt Nelson uit. "Met andere woorden: Kazuki begint volgend jaar op een hoger niveau dan begin dit seizoen het geval was. Dat is goed voor zowel hemzelf als Williams.”