NEW YORK - Regen was maandag de grote spelbreker op de US Open in New York. Slechts twee tennispartijen werden afgewerkt op het hardcourt van Flushing Meadows. Jennifer Capriati en Justine Henin-Hardenne wonnen hun parij en bereikten de laatste acht van het grandslamtoernooi. Alle wedstrijden in het mannentoernooi werden uitgesteld.

De Belgische Henin en haar Russische opponente Dinara Safina namen overigens het recht in eigen hand. Zij weigerden hun partij op te geven toen het voor de zoveelste keer begon te druppelen en de scheidsrechter de vrouwen verzocht de baan te verlaten. Het was toen kwart over tien in de avond.

Henin

Henin, dit jaar winnares van Roland Garros, en Safina wilden vooral doortennissen vanwege het joelende publiek dat de hele dag al tevergeefs had gewacht op bewegende beelden. De arbiter ging overstag: "Als zij het fijn vinden om te spelen, dan vind ik het fijn om ze te laten spelen."

Sfeer

De Waalse, in New York als tweede geplaatst, maakte vervolgens binnen een uur korte metten met Safina: 6-0 6-3: "Ik vond de sfeer geweldig. Een laat partijtje, maar dinsdag ben ik vrij, dus tijd genoeg om te herstellen."

Capriati

De Amerikaanse Capriati, de nummer zes op de plaatsingslijst, en haar tegenstreefster Dementjeva uit Rusland, konden uiteindelijk hun partij na diverse onderbrekingen afmaken. De netto speeltijd bedroeg 1 uur en 12 minuten, maar bruto nam de parij 6,5 uur in beslag. Capriatie weerstond de gedwongen regenpauzes het best en versloeg Dementjeva in twee sets: 6-2 7-5.