Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Menno,

In de afgelopen maand is Ajax 22 miljoen euro minder waard geworden. Uit deze cijfers blijkt namelijk dat de koers van jullie aandeel sinds 15 september met €1,20 is gedaald - zestien hele procenten. Aangezien Ajax 18,33 miljoen aandelen heeft uitgegeven, is deze som snel gemaakt.

Om deze slechte stemming wat verder onder druk te zetten, zei Marco van Basten zelf iets heel onaardigs over zijn spelers na de zeperd in Heerenveen: "Ik had het idee dat ze voor het eerst in de regen speelden."

"Dûh, Marco", zou ik zeggen als ik Klaas-Jan Huntelaar was. "Natuurlijk speelden we voor de eerste keer in de regen. We zitten toch niet voor niets bij die club, die zijn thuiswedstrijden speelt in een sporthal met daarop een dak, dat bij de eerste druppel meteen wordt gesloten? Als ik wil weten hoe regen ook alweer aanvoelt, ga ik wel op bezoek bij mijn familie in de Achterhoek."

Donkere wolken
Maar goed, bij ons is het niets beter. Het belangrijkste verschil met Ajax is drie punten minder op de ranglijst en de afwezigheid van een dalende notering op de beurs. Feyenoord mag trouwens wel blij zijn dat het geen aandelen heeft, want als er nog geen crisis was geweest, was die inmiddels uitgevonden om zo snel mogelijk van dergelijke waardepapiertjes af te komen. Nadat Wouter Bos onze shirtsponsor heeft gered, weet hij inmiddels genoeg om zich bij Feyenoord hoogstens een frivoliteit als een seizoenskaart te veroorloven.

Die slechte stemming na de thuisnederlaag vorige week tegen NEC meende De Telegraaf te kunnen vangen met de briljante kop: 'Donkere wolken boven de Kuip'.

Dûh, Telegraaf, ik zie al jaren geen straaltje licht meer in de Kuip. Af en toe ontsteekt iemand er eens een kunstlichtje, waarna per ongeluk een KNVB-beker wordt gewonnen. Echt opklaren doet het al tijden niet meer, en daar moet ik maar mee leven. Komt NEC naar de Kuip? Ai-ai-ai… Voetbal is een kwestie van vertrouwen - net als op de beurs.

Radicale maatregelen
Gelukkig hebben we deze maand geleerd dat er in uiterste nood bijzonder ingrijpende maatregelen moeten worden genomen. En dat is meteen gebeurd, want om zowel Ajax als Feyenoord te behagen is de handel in competitievoetbal deze weken stilgelegd. Er lijkt geen redden meer aan, dus iets anders was niet meer mogelijk. Het is eigenlijk spijtig om te constateren, Menno, maar de enige manier om bij onze clubs verder puntenverlies te voorkomen, is door de competitie stil te leggen.

Bah, met dit negatief gezwam lever ik een fundamentele bijdrage aan het groeiende gevoel van crisis - net zoals nu in het echte leven gebeurt. En dat terwijl we pas vijf speelrondes hebben gehad en zowel Ajax als Feyenoord Europees nog meedoen.

En stel dat alles echt kapot gaat en er meer banken gaan omvallen. Dan is er nog steeds niets aan de hand, zolang je maar weet wat een goede reservebank is. In dat geval biedt Kenneth Perez redding, want die kent tenslotte alle reservebanken van het land.

Tot op de Coolsingel!

Jurryt