FUJI - Sebastian Bourdais vindt dat de wedstrijdleiding de foute persoon heeft bestraft voor de aanrijding tussen zichzelf en Felipe Massa. Volgens de Fransman veroorzaakte de Braziliaan het ongeluk. "Ik deed alles wat ik kon om hem te vermijden."

"Voor mij is het duidelijk. Ik weet dat ik voorzichtig moet zijn wanneer ik de pitlane verlaat, maar dat was ik ook. Ik bleef mooi aan de binnenkant van de bocht, duwde Felipe niet naar buiten en remde op tijd. Ik heb echt alles gedaan om hem niet te raken, maar hij deed net alsof ik niet bestond en wrong zijn wagen echt naast de mijne. Wat had ik anders kunnen doen?" vroeg een boze Bourdais zich af na het horen van zijn straf.

Dom
De wedstrijdleiding besloot na afloop van de race om de Fransman een tijdstraf van 25 seconden te geven. Daardoor zakte de Champcar kampioen van deze zevende naar de tiende plaats terug. Bourdais vindt niet alleen dat de verkeerde rijder werd bestraft, hij vond het ook een domme actie van Massa.

"Ik heb zelf al genoeg in de positie van Felipe gezeten in Amerika. Wanneer je voor de titel vecht dan moet je geen onnodige risico's nemen. Ik heb in elk geval nooit die fout gemaakt. Het is ook een kwestie van respect. Wanneer je de andere rijder een beetje ruimte laat, dan weet je dan je beiden heelhuids door de bocht raakt. Doe je dat niet, dan gaat het mis."

Massa tolde na de aanrijding van Bourdais even rond en raakte zo niet verder dan de achtste plaats in Japan. Door de straf van Fransman scoorde hij wel nog een extra puntje.