Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Menno,

Na drie weken ben ik terug van Kreta, het eiland van Nikos Machlas – jou vast nog wel bekend. Deze voormalige Ajacied woont na zijn avonturen weer in Heraklion, de hoofdstad van zijn eiland. “In een heel groot huis in de beste wijk”, zoals een Kretenzische ober mij vertelde. “Hij is heel rijk geworden bij Ajax, dat hem drie miljoen euro zou hebben meegegeven voor zijn vertrek.”

De Griek keek me vrolijk aan: “Ik had ook profvoetballer kunnen worden. Dan had ik nu bij Machlas in de straat gewoond.” Hij had gelijk: het verschil tussen een ober en een Ajacied is in 2008 tenslotte niet meer zo heel groot. Als jullie al niet meer eens kunnen winnen van Feyenoord…

Lachû!
Vanzelfsprekend lag dat Amsterdamse puntenverlies aan alles, behalve aan Ajax zelf. Maar die constateringen verbaasden me niet meer nadat ik twee maanden geleden al schreef over het verschil een Ajacied en een Feyenoorder.

Ik weet dat Feyenoord gemiddeld één goede wedstrijd per seizoen speelt, waar jij denkt dat Ajax altijd de beste is - vooral in wedstrijden die jullie net hebben verloren of nog moeten worden gespeeld.

En jawel hoor! In jouw klaagzang vorige week schreef je inderdaad dat Ajax van ons had moeten winnen. En verder voorspelde je dat Ajax dit jaar absoluut hoger gaat eindigen dan Feyenoord. Zoals altijd is Ajax dus de beste in een wedstrijd waarin het net punten heeft verloren en in de wedstrijden die nog gespeeld moeten worden.

Ranglijst
Het zal allemaal wel, Menno, maar toen ik donderdagnacht na thuiskomst de ranglijst zag, viel me vooral op dat Feyenoord twee plekken hoger stond dan Ajax. Door dat clubje van jou lag ik opnieuw dubbel van het lachen: dertig miljoen euro uitgegeven en toch twee plaatsen lager dan wij! Dertig! Miljoen! Euro!

Dat zal vandaag waarschijnlijk allemaal weer anders zijn, maar omdat ik dit hele weekend uithuizig ben wegens een trouwende zuster, ben ik in deze brief niet in staat de wedstrijden van zondag mee te nemen in mijn analyses.

Fortis
Voor dit Ajax hoeven we dus niet bang te zijn, maar dat neemt niet weg dat Feyenoord toch moet uitkijken. Het is misschien vreemd, maar onze grootste tegenstander van dit seizoen staat niet op het veld.

Het gaat hier om Fortis, de shirtsponsor van onze club. Dat zit nu zo diep in de problemen dat het niet is uitgesloten dat het opeens afgelopen kan zijn. Dan heeft Feyenoord geen shirtsponsor meer, terwijl het geld zo hard nodig is. Tenslotte is Europese uitschakeling niet heel ver weg en dreigen er zo extra inkomsten weg te vallen.

Economische grapjes
Goh Menno, dan hebben jullie net op tijd afscheid genomen van ABN AMRO als shirtsponsor, dat door Fortis is overgenomen en daarom wel eens meegesleept kan worden in de ellende. Of is dat soms bewust gebeurd? Kan Ajax Feyenoord niet meer op het veld verslaan en gaat het daarom via gemene economische grapjes onze shirtsponsor ten gronde richten?

Ach, en wat dan nog? Het zal ons nooit meer dan dertig miljoen euro kosten.

Tot op de Coolsingel!

Jurryt