AMSTERDAM - Het spel van Ajax is al weken ondermaats, maar de Amsterdammers lijken er amper onder te lijden. Het elftal van Ronald Koeman plaatste zich voor de Champions League en heeft alle drie de competitieduels gewonnen. Toch heerst er ontevredenheid in de ArenA, want Ajax speelt slecht. “Je hoopt dat het eindelijk beter wordt, maar het was opnieuw een heel moeizame wedstrijd”, verzuchtte Ajax-trainer Ronald Koeman na de 1-0 tegen FC Zwolle.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het matige spel van Ajax bracht Koeman er zelfs toe zijn aanvoerder te wisselen. Na een uur haalde de coach Rafael van der Vaart uit het team. Koeman wilde het na afloop geen signaal noemen.

Van der Vaart eruit

”Want Rafael weet zelf ook wel dat hij niet goed speelt. Hij zat niet in de wedstrijd en had het moeilijk, dus waarom zou ik hem dat niet wisselen? Hij is nog zoekende en daarnaast hadden we ook Sonck nog op de bank.”

Dat Ajax tegen Zwolle niet kon excelleren, kwam voor een groot gedeelte op het conto van de bezoekers. Trainer Peter Boeve stuurde een verdedigend team het veld in dat erg weinig ruimte weggaf. Het betekende een eenzijdig duel, waarin Ajax het meeste balbezit had, af en toe ook wel eens gevaarlijk werd, maar nooit afstand kon nemen. Na een half uur maakte Pienaar de enige treffer van het duel. Na een van de spaarzame mooie aanvallen, via Van der Vaart en Ibrahimovic, mocht de Zuid-Afrikaan het laatste tikje geven, 1-0.

Ondermaatse vorm

“Je hoopt dat je na een vroege eerste goal, snel een tweede maakt waardoor de wedstrijd openbreekt. Maar dat lukte ons niet. Die tweede treffer zat er gewoon niet in,” aldus Koeman, die zich had geërgerd aan sommige van zijn spelers. “De vorm is ondermaats, we zoeken veel te veel de moeilijke oplossing en ze lopen uit positie. Al die 'hakkies' zien er leuk uit, maar daar win je natuurlijk geen wedstrijd mee.”

‘Hopend op een doelpunt’

Voor Zwolle had er in de slotfase zelfs nog een puntje ingezeten, wist ook Boeve. “Ik zat op de bank stilletjes te hopen op een doelpunt van ons. Natuurlijk kreeg Ajax meer mogelijkheden, maar tot het laatste fluitsignaal hadden we kans om de gelijkmaker te maken. Over het spel ben ik ook best tevreden en ik heb mijn team een compliment gemaakt. Maar de realiteit is dat we na drie wedstrijden met nul punten onderaan staan. Maar wel met voetbal dat perspectief biedt, dus je hoopt dat dat zich de komende weken uitbetaald.

Dieptepunt

Na de eerste helft, waarin Ajax af en toe nog best aardig speelde, zakte het niveau na rust naar een dieptepunt. Ajax leed veel balverlies, was slordig en ook de invallers zorgden niet voor een opleving bij de Amsterdammers. De thuisploeg was inmiddels rechtsback Grygera kwijtgeraakt met een hersenschudding en na de pauze verving Koeman Van der Vaart en Ibrahimovic. Hun vervangers Sonck en Sikora waren geen verbeteringen.

Hersenschudding voor Grygera

Ajax-speler Zdenek Grygera heeft aan het duel met FC Zwolle een hersenschudding overgehouden. De Tsjech is door de medische staf van de Amsterdammers nog niet vrijgegeven voor zijn nationale team.

Pas in de slotfase leek Zwolle te beseffen dat er meer te halen was in de ArenA dan de vooraf ingecalculeerde verliesbeurt. Met een slotoffensief wist het de defensie van Ajax zowaar nog onder druk te zetten. Een schot op de buitenkant van de paal bleek echter het hoogst haalbare. “Maar eerder gaan aanvallen was niet mogelijk”, aldus Boeve. “Dat betekent tegen Ajax zelfmoord.”