PARIJS - Catherine Ndereba heeft Kenia het eerste goud bezorgd op de slotdag van de wereldkampioenschappen atletiek in Parijs. Ze won zondag de marathon in een tijd van 2.23.55. Zilver en brons waren voor Japanse atletes. Mizuki Noguchi finishte in het Stade de France als tweede in 2.24.14, Masako Chiba werd derde in .25.09.

Ndereba was de onbetwiste favoriete voor de wereldtitel. Ze is met een persoonlijk record van 2.18.47 na Paula Radcliffe de snelste vrouw ter wereld op de 42,195 kilometer. De Britse Radliffe was wegens een blessure afwezig in Parijs.

Het lopersveld bleef tot 35 kilometer redelijk bijeen. Daarna zette de 31-jarige Ndereba een indrukwekkende versnelling in om uiteindelijk met ruime voorsprong de langverwachte eerste gouden medaille voor Kenia te bemachtigen. Het Afrikaanse land beheerst al jaren de lange afstanden, maar in Parijs viel Kenia tot zondag slechts een zilveren en bronzen medaille ten deel.

Said-Guerni pakt 800 meter

Djabir Said-Guerni is zondag in Parijs wereldkampioen op de 800 meter geworden bij de mannen. De Algerijnse middenafstandloper versloeg na een enerverende race de Russische favoriet Joeri Borzakovski op de meet in 1.44,81. Said-Guerni had ,03 seconde voorsprong. De bronzen medaille ging naar de Zuid-Afrikaan Mbulaeni Mulaudzi.