ROTTERDAM - In alle opluchting over de niet meer verwachte thuiszege (2-1) op NAC kreeg Feyenoord zondag na het laatste fluitsignaal van arbiter Jol even het uiterlijk van een kampioen.

Na uitbundige vreugdetaferelen en een wel heel erg lange ereronde langs de plots tevreden fans realiseerde de ploeg zich dat de weg naar succes nog lang en bezaaid met hindernissen is.

Een week na het verlies bij Heerenveen duurde het tot de 82e minuut totdat ook trainer Van Marwijk weer durfde te hopen op een beter resultaat dan een nederlaag. Hij zag in de eerste helft Lazovic, Kuijt en Buffel nog opgelegde kansen missen. Na rust kwam Feyenoord, inmiddels op achterstand door een treffer van Diba in de e minuut, helemaal niet meer dicht bij het doel van NAC.

‘Erg gelukkig’

Met dank aan Slot konden de Rotterdammers de tweede opeenvolgende nederlaag alsnog afwenden. De middenvelder kopte de bal in de 82e minuut in de voeten van invaller Bombarda. De Argentijn haalde hard en doeltreffend uit. In de derde minuut van de blessuretijd kopte Buffel zijn ploeg alsnog naar de zege die ook door trainer Van Marwijk van het predikaat “erg gelukkig” werd voorzien.

Verdiend of niet, na het bevrijdende fluitsignaal van scheidsrechter Jol vierden spelers, trainers en supporters de zege als een hoofdprijs. Voetballers die negentig minuten nauwelijks zichtbaar waren, vlogen elkaar jubelend in de armen. Van Marwijk kwam handen tekort voor schouderklopjes en de tijdens de wedstrijd veelal afkeurend fluitende supporters waren alle ellende vergeten.

Geen topper

Opgedroogd van alle feestelijkheden besefte echter ook Van Marwijk dat het huidige Feyenoord nog geen schim is van de ploeg die zich met Ajax en PSV om de titel moet mengen. Met wedstrijden tegen AZ en de landskampioen uit Eindhoven in aantocht spelen de Rotterdammers nog steeds zonder overleg en komen ze moeizaam tot scoren. Feyenoord heeft vooralsnog een matige en trage verdediging en een erg slecht presterende doelman.

Een week na zijn blunder in Heerenveen had Zoetebier opnieuw een aandeel in de openingstreffer van Diba in de 23e minuut. De Bredase aanvaller mocht weliswaar veel te makkelijk door de Rotterdamse verdediging wandelen maar Zoetebier had zijn slappe doelpoging moeten verwerken. Zo vonden ook de Rotterdamse fans die direct na de tegentreffer de naam van Lodewijks scandeerden.

Centrumspitsen

In een poging de balans van zijn team te verbeteren, koos Van Marwijk tegen NAC voor een systeem met twee centrumspitsen. Kuijt en Lazovic moesten echter nog zichtbaar aan elkaar wennen en waren slordig in de afronding. Met Buffel als aanvallende middenvelder op rechts en Pardo als linkshalf was het middenveld van Feyenoord wel beter bezet dan de vorige weken. De aanvoer naar de aanvallers was echter opnieuw slecht verzorgd. Ook al omdat verdedigers Song, De Nooijer en Van den Berg de bal voortdurend richting een tegenstander trapten.

Met dank aan een slecht verdedigend NAC kreeg Feyenoord voor rust nog vijf opgelegde kansen. Na de hervatting kwamen de bezoekers nauwelijks meer in gevaar. Tot grote ergernis van trainer Lokhoff sprong NAC erg slecht met de geboden ruimte om. “We hadden een tweede treffer moeten maken. We speelden de kansen erg slecht uit. Daar ben ik heel teleurgesteld en kwaad over”, brieste de oefenmeester die als geen ander besefte dat NAC voor het eerst in de clubhistorie bij Feyenoord had kunnen winnen.