MILAAN - De 24 finales van de wereldkampioenschappen roeien in Milaan kenden twee grote verrassingen. De Duitse skiffeur Marcel Hacker kreeg na veertig triomfen op rij klop en de heel lang onverslaanbare Britse twee-zonder belandde naast het podium. Zondag beïnvloedden valwinden cwars ovr de roeibaan de laatste zes finales.

De Noor Olaf Tufte, wereldkampioen skiff in 2001, nam de wereldtitel in de eenpersoonsboot weer over van de zonderlinge Duitser die zijn laatste 40 officiële wedstrijd allemaal had gewonnen. Tufte was zaterdag op de Milanese Idroscalo over twee kilometer 1,32 seconde sneller dan Hacker: 6.46,15 tegen 6.47,47. De Sloveen Iztok Cop veroverde het brons in 6.48,31. De Tsjech Vaclav Chalupka uit Tsjechië, houder van de Holland Beker, werd in .54,86 vierde.

Sensationeel was de ontwikkeling in de twee-zonder-stuurman. De Australiërs Drew Ginn en James Tomkins wonnen dit onderdeel voor het Kroatische broederpaar Sinisa en Niksa Skelin en de Zuid-Afrikanen Ramon di Clemente en Donovan Cech. De Britten James Cracknell en Matthew Pinsent eindigden met bijna vier seconden achterstand op de winnaars als vierde. Samen in de boot waren zij in zeven titeltoernooien ongeslagen. Pinsent won zelfs alle grote titels sinds 1991. Uitgerekend op de Milanese Idroscalo, waar hij in 1988 zijn eerste medaille won in de junioren-WK, kwam de -jarige Brit met lege handen te staan.

Nederland won zaterdag in de niet-olympische vier-zonder-stuurvrouw met Sarah Siegelaar, Laura Posthuma, Annemarieke van Rumpt en Helen Tanger de zilveren medaille. Zondag kwamen daar twee zilveren plakken bij. Eerst van de niet-olympische dubbelvier lichtgewicht vrouwen met Mariel Pikkemaat, Anne van Drumpt, Danielle Broekhuizen en Judith van Os. De beste prestatie in het Oranjekamp kwam van de lichte vier-zonder-stuurman met Gerard van der Linden, Ivo Snijders, Karel Dormans en Joeri de Groot. Dit was wel een olympische discipline. Een belofte derhalve voor Athene 2004.

De 24 titels gingen naar 14 landen. In totaal wonnen 23 landen eremetaal. Duitsland was het succesvolst met 15 medailles: 4 goud, zilver en 7 brons. De VS, Canada en Italië wonnen drie keer goud. In het medailleklassement eindigde Nederland als 14e.

Halverwege de tweede finaledag draaide de wind naar schuin over de baan. De Idroscalo werd daardoor deels oneerlijk. Wie in baan 6 moest varen, eindigde als zesde. Wie op baan 1 stond ingedeeld, kon een medaille winnen. De Duitse vrouwenacht profiteerde. Deze ploeg had zonder verandering van windrichting nooit de titel gewonnen.