Het hele seizoen streden ze (tevergeefs) voor de eer van hun club: Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot. Nu zetten de heren van De Klassieker hun oranje hoedjes op en schrijven ze over Euro 2008, als het EK op 7 juni echt begonnen is zelfs twee keer per week: op maandag én op donderdag.

Beste Menno,

Er is hoop voor Oranje! Sinds vrijdag is namelijk bekend hoe we kampioen van Europa kunnen worden. Dat hebben we te danken aan tv-programma Zembla, dat ons vertelde over een revolutionair onderzoek van bewegingswetenschappers uit Groningen. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat bijna zeventig procent van de uittrappen van Edwin van der Sar leidt tot balverlies. Zeventig procent! Kan die goede man eindelijk eens een strafschop stoppen en dan krijg je dit.

Die wetenschappers hebben naar zestig interlands gekeken, waarvan veertig van Oranje. Ze turfden zich helemaal gek, want naast de uittrappen van Van der Sar bestudeerden ze de effectiviteit van corners en vrije trappen. Al die cijfertjes werden in computers geduwd voor een model hoe het Nederlands Elftal zijn effectiviteit kan verhogen.

Goh!

Het was heel indrukwekkend om te zien dat Van der Sar zoveel balverlies veroorzaakt door keer op keer de bal een lel naar voren te geven. Of dat korte corners meer gevaar opleveren dan een lange zwaai voor de pot. Niet voor niets reageerde Foppe de Haan enthousiast op de resultaten van dit
onderzoek: “Goh!

De wetenschap levert hier een schat aan informatie op, waarmee Oranje een stuk beter kan gaan spelen. Tot zover is heel goed geleverd, maar helaas menen de wetenschappers dat die analyses ook een computermodel vormen met voorspellende gaven. Volgens hun rekent de computer na bestudering van eerdere wedstrijden uit welke speler het meeste rendement oplevert, waarna de bondscoach weinig anders rest dan die maar op te stellen.

Dat is dus het Oranje van de toekomst, Menno. De bondscoach wordt een netwerkbeheerder en de voetballer een stomme robot. Even inloggen op het netwerk en wat namen invoeren. Van Persie? Computer says no… Huntelaar? Computer says no…

Betrouwbaarheid

Nadat de wetenschappers de voetballers hadden gedegradeerd tot een bundeltje statistiek kwamen ze met een voorspelling van het complete verloop van dit EK, tot en met de finale toe. Er zijn hier twee mogelijkheden: één waarbij Van Basten besluit om hun computermodel niet over te nemen en één waarbij hij dat wel doet. In de eerste variant spelen Duitsland en Italië de finale en in de andere wint Nederland van Duitsland.

Om te kijken of dit allemaal klopt, heb ik een speciale jury bijeengeroepen, die de komende maand die voorspelling van de bewegingwetenschappers op de voet zal volgen.

Want het klinkt allemaal prachtig, Menno, maar wist je dat er in Nederland nu één profclub is, die al werkt met dit computermodel? Het gaat hier om Vitesse, dat in het afgelopen seizoen op de twaalfde plaats is geëindigd met meer nederlagen dan overwinningen. Datzelfde Vitesse is ruim geëindigd achter NEC, de aartsrivaal, en speelde dus een verloren seizoen. Tsja, een computermodel dat uitrekent dat Aad de Mos de beste trainer is om de spelers te begeleiden neemt vroeg of laat de wereld over om de mensheid te vernietigen.

En van dat model zeggen die onderzoekers dus dat Van Basten het meteen moet invoeren. Ik zal eens vragen aan mijn computer wat die daarvan vindt:

Computer says no…

Plezier vanavond!

Jurryt