MONTREAL - Robert Kubica overleefde vorig jaar tijdens de Grote Prijs van Canada een huiveringwekkend ongeval. Ieder ander zou nachtmerries krijgen bij alleen al de gedachte aan dat bijna fatale moment. Zo niet Kubica.

Het ijskonijn uit Krakow stapt dit weekeinde in Montreal zonder dralen in de BMW voor de zevende race om de wereldtitel in de Formule 1.

"Ik hoef niks te verwerken", zegt de 23-jarige Pool. "Natuurlijk was het een zwaar ongeluk, maar het is nooit van invloed geweest op mijn rijden. Ik ken geen angst."

Wie de beelden terugziet, kan het moeilijk geloven. Kubica verloor met een snelheid van rond de 280 kilometer per uur de macht over de BMW, werd als het ware gelanceerd, ramde een betonnen muur en stuiterde terug het circuit op. Een zielig hoopje autowrak bleef over.

Pijnlijke enkel

Kubica bleef wonderbaarlijk genoeg praktisch ongedeerd. Een pijnlijke enkel was alles. De artsen verboden desondanks de Pool uit voorzorg een week later te starten in de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Het ergerde Kubica alleen maar. Hij was al klaar met het ongeluk.

Een dag na de horrorrace in Montreal was hij een hapje gaan eten met Jarno Trulli van Toyota en hadden ze in alle nuchterheid over de oorzaak van het ongeluk gesproken. Dat was de remedie. Psychische hulp sloeg hij af: "Ik geloof dat iedereen zijn eigen mentale trainer moet zijn. Als je je eigen fouten en aanpak maar analyseert en begrijpt. Ik ben na die crash altijd in een formule 1-wagen gestapt zonder greintje zorgen."

Podium

Sterk nog, Kubica is alleen maar beter gaan presteren. In het huidige wereldkampioenschap Formule 1 bezet hij na zes Grote Prijzen de vierde plaats met 32 punten. Zes minder dan leider Lewis Hamilton van McLaren. Hij reed de BMW Sauber al drie keer het podium op. De bolides van het Duits-Zwisterse team van Mario Theissen hebben zich dit seizoen bewezen als de snelste na Ferrari en McLaren.

"We doen ons uiterste best de auto nog sneller te krijgen, zodat er een dag komt dat we Ferrari en McLaren kunnen verslaan", zegt Kubica. "De auto zal toch nog moeten verbeteren. Nu zijn we te zeer afhankelijk van zo consistent mogelijk rijden en proberen elke race punten te pakken."

Geluk

Uiteraard speelt geluk een rol. "Ik heb twee weken geleden in Monaco goed gereden. De omstandigheden waren daar nogal anders dan gebruikelijk met al die regen. Ik heb geen fouten gemaakt en dat leverde me een mooie tweede plaats op. Maar op een droge baan was deze wagen niet als tweede gefinisht."

De onderkoelde Kubica doet er alles aan om de crash van 2007 naar de achtergrond te verdrijven. Hij kijkt zelfs uit naar de wedstrijd op het circuit Gilles Villeneuve in Montreal. "Het is een van mijn favoriete circuits. Ik vind het hier geweldig."