PARIJS - De Nederlandse mannenestafetteploeg heeft zaterdag tijdens de WK atletiek in Parijs met een nationaal record van 38,72 seconden de halve finale gehaald van de 4 x 100 meter. Het kwartet bestaande startloper Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en finisher Guus Hoogmoed eindigde in de serie als tweede. Het oude Nederlands record stond op 39,15.

De eerste drie landen plaatsten zich automatisch voor de volgende ronde, die zaterdagavond wordt gelopen. Hoogmoed nam de plaats in van Caimin Douglas, die niet helemaal fit was. Het record betekent tevens dat de estafetteploeg op meer financiële ondersteuning kan rekenen van sportkoepel NOCNSF. De eis was daarvoor een tijd onder de 39 seconden.

Voor de Olympische Spelen is een nieuwe regel afgesproken tussen IOC en de internationale atletiekunie IAAF. Aan de hand van een nieuwe ranglijst mogen de beste zestien landen volgend jaar deelnemen in Athene. De ranking wordt opgemaakt aan de hand van de twee beste tijden die een land loopt. Daarvan wordt het gemiddelde genomen. “Dat traject loopt tot 31 juli 2004. De tijd hier in Parijs telt daarvoor ook al mee. Dit is een aardige opsteker”, aldus Peter Verlooy, bij de Nederlandse atletiekunie KNAU verantwoordelijk voor de explosieve en technische nummers.