MELBOURNE - Pete Sampras heeft ten koste van de Argentijn Juan Ignacio Chela de derde ronde van de Australian Open bereikt. Na de winst in de eerste twee sets (6-3 7-5) moest de als achtste geplaatste Amerikaan het derde bedrijf met 6-3 inleveren, maar besliste de partij daarna met 6-4.

Door het wegvallen van de top vijf van de plaatsinglijst is Sampras een favoriet voor de eindzege. "Er is nog een lange weg te gaan. Ik speel lekker, maar we zullen wel zien hoe het verder gaat lopen." Hij won het toernooi eerder in 1994 en 1997.

Federer

De Zwitser Roger Federer kan roet in het eten gooien. De nummer elf van de ranking is in topvorm en vertoonde macht in zijn partij tegen de Hongaar Attila Savolt (6-2 7-5 6-4). Federer barst van het zelfvertrouwen na zijn zege in het ATP-toernooi van Sydney: "Ik ben mentaal ook sterker geworden. Daarom smijt ik ook niet meer met mijn racket."

Clément

Arnaud Clément, als vijftiende geplaatst, overleefde de tweede ronde niet. Clément werd donderdag in vier sets uitgeschakeld door de Argentijn Gaston Gaudio: 6-4, 4-6, 6-2 en 7-6 (7/3). In de volgende ronde speelt Gaudio, de nummer 47 van de wereld, tegen de Ecuadoraan Nicolas Lapentti (23).

Roddick

Andy Roddick, dertiende op de plaatsingslijst, ligt er ook uit. De Amerikaan moest in de tweede ronde opgeven na een enkelverstuiking. Hij had de eerste set tegen de Kroaat Ivan Ljubicic verloren met 7-6 (13/11) en stond in de tweede set 3-2 achter. Ljubicic speelt in de derde ronde tegen de Zuid-Afrikaan Wayne Ferreira.

Haas

Tommy Haas en Marat Safin wisten de verwachtingen wel waar te maken. De Duitser, na Henman de hoogste geplaatste speler in het toernooi, had geen enkele moeite met de Fransman Jean-Francios Bachelot (6-1 6-2 6-3).

Safin moest vooral in de tweede set hard werk tegen de Belg Christophe Rochus, maar rekende toch met 6-2 7-6 -1 af met de tegenstander van Raemon Sluiter in de eerste ronde.