MILAAN - Het doel is Peking 2008 maar de wens is Athene 2004. De jonge vier-zonder-stuurvrouw vindt dat met de zilveren medaille zaterdag tijdens de wereldkampioenschappen in Milaan een mooie basis is gelegd. "Graag naar de eerstvolgende Olympische Spelen", hoopt slagroeister Helen Tanger. "Waarom zouden we het volgend jaar niet proberen?", vroeg coach Bert Cocu zaterdag bij de huldiging hardop.

In elk geval gaan de zilveren roeisters en anderen de komende wintermaanden trainen met het oog op een nieuwe olympische acht. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen kan worden gemeten of een nieuwe vrouwenacht snel genoeg is om tijdens het ultieme kwalificatietoernooi in Luzern de gewenste toelating te halen.

De zilveren medaille in de vier-zonder-stuurvrouw bracht de jonge laureaten in extase. Het was hun eerste 'blik' op het hoogste niveau. Sarah Siegelaar (22 jaar), Laura Posthuma (23), Annemarieke van Rumpt (23) en Helen Tanger (25) leverden de prestatie in een niet-olympische discipline. Omdat slechts vijf landen waren ingeschreven hoefden zij geen series, herkansingen of halve finales te varen. Vanaf de opening van het titeltoernooi op de Idroscalo waren zij zeker van de finaleplaats.

"Een zenuwslopende toestand", vertelde Helen Tanger. "Alle andere ploegen in onze afvaardiging hadden wel wedstrijden. Het was moelijk om de spanning te houden. Het werd ook niet gemakkelijker toen het de afgelopen dagen niet zo goed ging met onze mensen. Ik heb toen gezegd: we leggen dat naast ons neer en denken alleen nog aan onszelf."

De finale in de vier-zonder was spannend. De Nederlandse vier hield halsstarrig vast aan het wedstrijdplan met een evenwichtige indeling en niet reageren op de andere ploegen. Canada ging het hardste weg en stortte volgens verwachting in. De Amerikaansen, van wie bekend was dat zij alle vier veel meer vermogen hadden, namen de kop over en bleven leiden.

Oranje rukte na 1000 meter op naar de tweede plaats en kwam bij het laatste kwart dicht bij de VS: 0,82 seconde. Doortrekken naar de koppositie lukte niet, omdat de favorieten tijdig reageerden.

De Nederlandsen waren even goed blij met het zilver. "Ik ben verschrikkelijk blij", sprak Annemarieke van Rumpt. "We hebben hiervan gedroomd", zei Laura Posthuma. "Nu een acht maken voor Athene, ik ben er helemaal voor in", besloot Sarah Siegelaar. Coach Cocu zei dat het plan klaarligt om vanaf 2005 een vrouwenacht klaar te stomen voor Peking 2008. "Dat plan is er al langer. Er kan ook nu al mee worden gestart en wie weet kan er op weg naar Athene al wat worden bereikt."