DEN HAAG - Voetbalminnend Nederland eist van bondscoach Dick Advocaat dat hij grote schoonmaak houdt in het Nederlands elftal. Dat blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau NIPO, uitgevoerd in opdracht van de regionale kranten.

Na de vriendschappelijke interland tegen België (1-1) verklaarde procent van de ondervraagden dat ze zich in vergelijking met vroeger vaker ergert aan de wedstrijden van het Nederlands elftal.

Bijna drie op de vier ondervraagden (72 procent) meent dat de internationals zich zowel in als buiten het veld gedragen als verwende miljonairs. Een kleine meerderheid (51 procent) eist daarom ook van Advocaat dat hij een grote schoonmaak moet houden bij Oranje.

Twee spelers

Iedere geënqueteerde mocht twee spelers noemen die in zijn of haar ogen per direct zou moeten afvallen. Die lijst wordt aangevoerd door Patrick Kluivert (32 procent). Tweede staat Clarence Seedorf (25 procent), gevolgd door Frank de Boer (20 procent) en Edgar Davids (14 procent).

Het vertrouwen in Advocaat zelf heeft blijkbaar niet geleden onder de matige optredens van het Nederlands team. 17 Procent van de ondervraagden wees hem aan als de meest geschikte coach. Advocaat kreeg daarmee de meeste stemmen. Johan Cruijff (13 procent), Guud Hiddink (12) en Ronald Koeman (11) hadden het nakijken.