MELBOURNE - Kristie Boogert kreeg in Melbourne de kans haar verbleekte tenniscarrière weer wat kleur te geven. Maar de Oud-Beijerlandse liet tegen de Italiaanse Rita Grande de mogelijkheden liggen.

Met een nederlaag van 7-6 7-5 verdween de laatste Nederlandse deelnemer uit het enkeltoernooi van de Australian Open. Miriam Oremans, Seda Noorlander, Raemon Sluiter en Sjeng Schalken verloren al na de eerste ronde.

Boogert maakte vorig jaar een vrije val op de wereldranglijst. Ze zakte ver weg uit de top honderd en werd gedwongen tot het spelen van het challengercircuit voor de vrouwen en kwalificaties bij de WTA-toernooien. Aan het einde van een teleurstellend verlopen seizoen besloot ze toch nog een keer alles voor haar tennisloopbaan opzij te zetten.

Grootste tegenstander

"Ik weet dat ik het kan", concludeerde Boogert ondanks haar uitschakeling in Melbourne. "Mijn grootste tegenstander ben ik zelf. Mijn spel heeft hoge pieken en diepe dalen. Als ik meer balans kan vinden, kan ik toch nog een eind komen."

Boogert bereidde zich met Richard Krajiceks coach Rohan Goetzke voor op het kwalificatietoernooi en slaagde voor haar eerste missie door het hoofdschema te bereiken. Tegen de Italiaanse Pizzichini wist ze haar optreden in de voorrondes een goed vervolg te geven en leek tegen Pizzichni's landgenote Grande de lijn door te trekken.

Eerste break

In de eerste set brak Boogert twee keer door de service van haar opponente, maar wist deze voorsprong uiteindelijk niet vast te houden. Boogert verklaarde na afloop dat ze verrast was door het spel van de Zuid-Europese. "Ik was verbaasd dat zij steeds naar het net kwam. Ik heb daardoor veel makkelijke ballen gekregen en wilde die te snel afmaken. Hierdoor heb ik mijn kansen laten liggen."

Grande wist er een tiebreak uit te spelen en won de verlenging met 7-6. Ook in het tweede bedrijf kreeg Boogert mogelijkheden om in de wedstrijd te blijven, maar wist ook deze niet te benutten. "Grande speelde slim. Zij liet mij het spel én de fouten maken. Ze lokte me steeds weer uit mijn tent." Haar optreden in Melbourne gaf haar toch vertrouwen voor de toekomst.

"Na negen jaar moest ik hier weer kwalificaties spelen en dat heb ik goed doorlopen. Dat is een teken dat ik beter sta te tennissen dan mijn ranking doet vermoeden. Ik vind dat ik uiteindelijk toch tevreden mag zijn."

Clijsters en Henin

De Belgische vriendinnen Kim Clijsters en Justine Henin haalden allebei de vierde ronde. Clijsters gunde haar Oostenrijkse tegenstander Schwartz slechts twee games. Henin moest tegen de Spaanse Marrero een set afstaan, maar won toch met 6-3 3-6 6-1.

Capriati

Ook Jennifer Capriati plaatste zich donderdag eenvoudig voor de volgende ronde. De Amerikaanse nummer één van de wereld en de plaatsingslijst ontdeed zich met 6-1 6-3 van haar landgenote Meilen Tu. Capriati verdedigt in Melbourne de titel.

/DOSSIERAustralian Open