Al in 1954 werden we geconfronteerd met twee voetballende broers die iets bereikten. Ottmar en Fritz Walter versloegen in de WK-finale de huizenhoge favoriet Hongarije. Fritz Walter was aanvoerder van dat West-Duitse elftal en, veel later, werd het stadion van FC Kaiserslautern naar hem vernoemd.

In 1966 kregen zij in Bobby en Jack Charlton waardige opvolgers. Zij veroverden de wereldtitel met Engeland, door (West-)Duitsland in de finale te verslaan.

Nederland

Ook wij kennen beroemde broertjes. Frank en Ronald de Boer vierden grote successen met Ajax en datzelfde deden Willy en René van der Kerkhof bij PSV. Erwin en Ronald Koeman speelden alleen bij FC Groningen samen, voordat zij ieder hun weg gingen.

Ook bij het Nederlands elftal waren ze teamgenoten, en hoe. Zij zijn de eerste broers die het Europees Kampioenschap voor landenteams binnenhaalde. In onderlinge duels ging het er echter behoorlijk hard aan toe. Met name Erwin schuwde het niet zijn broer aan te pakken als de wedstrijd daar, zijns inziens, om vroeg.

De Baresi's

Bij de familie Baresi lag het iets gecompliceerder. Iedereen kent de legendarische AC Milan verdediger Franco Baresi. Veelvuldig international voor Italië en meervoudig Champions League winnaar. Maar wist u ook dat Franco een broer had die ook Italiaans international is geweest (18x) en 559 duels in de Serie A speelde?

Het bijzondere aan deze broers is dat Giuseppe Baresi bij Internazionale voetbalde. Zestien jaar lang. Als de derby van Milaan op het programma stond werd de complete familie in tweeën gedeeld. Na de derby werd er samen gegeten en alleen, soms, bij een gelijkspel was de stemming nog enigszins te harden.

De Guzman

Jonathan de Guzman werd in Canada geboren uit een Jamaicaanse moeder en een Filipijnse vader. En nu is hij Nederlander. Hij maakte tegen Jong Estland zijn debuut voor Jong Oranje en scoorde direct twee maal, waaronder een prachtige vrije trap.

Jonathan heeft voor Oranje gekozen omdat hij ten minste één keer aanwezig wil zijn op een groot toernooi. En niet zoals Jari Litmanen en Ryan Giggs door je paspoort zoiets, bijna zeker, nooit meemaken.

Jonathan heeft ook een broer, Julián. Hij speelt als defensieve middenvelder bij Deportivo la Coruña en is bijna zeven jaar ouder. Jonathan hoopt ooit met Julián samen te spelen bij een club, want bij het Canadese nationale elftal lukt dat niet meer.

Tegelijkertijd met het debuut van Jonathan speelde zijn broer Julián een A-interland met Canada. Tegen Estland. Toeval bestaat niet.