ARNHEM - In tijden van sportieve en financiële teloorgang incasseerde Vitesse vrijdagavond opnieuw een teleurstelling. Na achtereenvolgende nederlagen tegen Ajax en NAC wachten de Arnhemmers ook na de verloren thuiswedstrijd tegen AZ (1-2) nog op het eerste winstpuntje van het seizoen.

Met een treffer in de 87e minuut voorkwam invaller Meerdink dat de bezoekende Alkmaarders voor de zoveelste keer werden gestraft voor de vertoonde nonchalance. AZ domineerde de wedstrijd een uur lang, maar kwam niet verder dan een treffer van Buskermolen. Geheel in strijd met de krachtsverhoudingen op het veld kreeg Vitesse in de 66e minuut onverwacht uitzicht op een gelijkspel. In een duel met invaller Bochem trok De Cler met een eigen doelpunt de stand gelijk. Op aangeven van Mans stelde Meerdink alsnog orde op zaken. Mbamba had een minuut eerder namens de thuisploeg de paal geraakt.

Lege handen

Ook na drie wedstrijden staat Vitesse dus nog met lege handen. De club die nog niet zolang geleden opzichtig aansluiting zocht met de traditionele top drie blijft in jaren van voortdurende saneringen de bijna alles overschrijdende doelstellingen van weleer drastisch bijgestellen. In steeds wanhopigere pogingen de steeds weer nieuwe tekorten te dichten, blijft Vitesse saneren. In de dagen voorafgaand aan het duel van AZ hoorden de 59 personeelsleden van de vereniging dat binnenkort voor de helft van hen geen plaats meer is. De spelers moeten samen ook weer 1,5 miljoen euro inleveren.

Een blik op de selectie stemt de Vitesse-supporters ook allesbehalve vrolijk. Het vertrek van Stefanovic, Peeters, Mustapha, Zeman en Janssen is slechts gecompenseerd met de komst van Konterman en een aantal jeugdspelers. Zo kon het gebeuren dat de spelersbank van Vitesse tijdens het duel met AZ voornamelijk door junioren werd bevolkt.

Niet overtuigen

In navolging van eerdere wedstrijden tegen Ajax en NAC konden de Arnhemmers zonder de geblesseerde Claessens in een halfgevuld Gelredome lange tijd opnieuw niet overtuigen. Voor rust was alleen Fränkel dichtbij een treffer. AZ, dat niet kon beschikken over Reini en Opdam, kreeg vier goede mogelijkheden op een openingstreffer. Alleen Buskermolen trof in de 43e minuut doel.

Ook na de hervatting was AZ aanvankelijk oppermachtig. De Alkmaarders speelden echter veel te nonchalant. Zelfs een eigen doelpunt van De Cler kon tot teleurstelling van de Arnhemse aanhang niet voorkomen dat Meerdink na afloop van het duel de gevierde man was.

Een deel van de aanhang van de thuisclub morde en floot na de nederlaag afkeurend op de vingers. Ze pleitten tijdens het duel al via spandoeken voor een terugkeer van oud-voorzitter Aalbers. Na jaren van teloorgang zijn ze kennelijk vergeten onder wiens leiding de huidige problemen zijn begonnen.