TILBURG - Tijdens de afscheidstournee van Foppe de Haan langs 's lands voetbalvelden klonk vrijdagavond de eerste wanklank. De Friese trainer, die volgend jaar zomer van zijn pensioen gaat genieten, zag zijn ploeg Heerenveen tegen Willem II (2-0) het eerste puntenverlies van de nog prille competitie lijden. De Tilburgers revancheerden zich met de tweede thuiszege voor de ruime nederlaag bij PSV, 6-1.

Heerenveen begon het seizoen voortvarend.De overwinningen in Volendam en tegen Feyenoord werden met het kleinst mogelijke verschil geboekt, maar stonden wel garant voor zes punten. Juist in Tilburg kwamen de Friezen de laatste seizoenen gemakkelijker tot scoren. Vorig seizoen werd de thuisclub met 5-1 weggespeeld.

Hoek uitzoeken

De Haan werd voor aanvang door Willem II-voorzitter Vullings geëerd en "een standbeeld als trainer" genoemd. De 60-jarige clubman pur sang zat vervolgens amper in zijn leunstoel of hij moest al twee keer verschrikt opspringen. Na 8 seconden had Sektioui bijna een record gevestigd, maar doelman Vonk kon zijn inzet nog net tegen de lat tikken. Een andere Marokkaan in Tilburgse dienst was na 80 seconden wel succesvol. Hadouir had alle tijd om de hoek uit te zoeken. De 20-jarige vervanger van de geblesseerde Ceesay faalde niet.

Willem II heeft iets met een overrompelende beginfase, de 1-0 tegen AZ (doelpunt Mathijsen) stond in de eerste speelronde al na 8 minuten op het scorebord. Ditmaal werd de marge nog in de eerste helft verdubbeld. Sjoekov scoorde, maar het meeste krediet ging uit naar Landzaat. De middenvelder, tot zijn teleurstelling nog steeds in Tilburg actief en niet in Rotterdam-Zuid, stuitte eerst op Vonk, maar het hakballetje naar de Rus was vervolgens uiterst geraffineerd.

Beweeglijke Sektioui

Heerenveen maakte een fletse indruk en leek de vermoeienissen van het drukke wedstrijdprogramma te voelen. Dinsdag nog speelde de ploeg het intertoto-duel in Spanje en komende maandag staat zowel het eerste- als het belofenteam een Amstel Cup-ontmoeting te wachten. Voor rechtsachter Seip, die werd dolgedraaid door de beweeglijke Sektioui, was het duel meteen na de 2-0 voorbij. De Haan verving hem door Bakkati.

Na de rust probeerde Heerenveen het bedeesde tempo op te schroeven. Het samenspel tussen de spitsen en de middenvelders Väyrynen en Knopper bleef echter schamel. Door het uitblijven van uitgespeelde kansen was de opleving van korte duur en bleef Willem II ongeschonden.