NEW YORK - Een grijze muis op de tennisbaan zal John van Lottum nooit worden. Met de passie van een weerwolf bestreed hij de Russische qualifier Dimtri Toersoenov vrijdag op de US Open. Na vijf beklemmende sets was zijn zevende US Open in de tweede ronde voorbij, 4-6 6-3 3-6 7-5 6-2.

Van Lottum was vrijdag op baan 6 een borrelende vulkaan die in de derde set op 3-4 30-30 tot uitbarsting kwam. Midden in een rally sloeg hij met opzet een bal in het net. Een ballenjongen had een bal op de baan laten vallen. De 27-jarige Brabander ontging dat niet, de umpire wel. Hij kende het punt aan Toersoenov toe.

De toch al snel aangebrande Van Lottum ontplofte bijna van woede. Schuimbekkend ging hij verhaal halen bij de umpire, die Van Lottum niet kon duidelijk maken dat hij het incident niet had gezien. De ballenjongen bevestigde de lezing van Van Lottum, desondanks bleef de umpire bij zijn beslissing.

Verder moeten spelen

Scheldend weigerde Van Lottum de beslissing te accepteren en vroeg om de arbitrage van hoofdscheidsrechter Morrissey. Die stelde de umpire in het gelijk. "De umpire is de enige", verklaarde hij desgevraagd, "die de rally kan onderbreken. Van Lottum had verder moeten spelen." Sportief stond de pupil van coach Reijnders absoluut in zijn recht, reglementair niet.

Na de stennis hervatte Van Lottum op breekpunt de partij met een dubbele fout, waardoor hij zijn opslag verloor. Witheet verkocht hij de stoel van de umpire een daverende klap met zijn racket. De umpire schrok zich wild en gaf Van Lottum een waarschuwing. Morrissey zag het voorval en streek met de hand over zijn hart. Van Lottum werd niet gediskwalificeerd.

Incident sudderde na

In de vierde set vocht Van Lottum zich terug in de wedstrijd. Het incident sudderde na in zijn lichaam, hij kookte inwendig. Voor de neutrale toeschouwer bleef hij koel, ingetogen zelfs. Op 5-3 verspeelde hij vier setpunten. Op 6-5 sloeg hij op 0-40 drie gamepunten van de Rus weg en haalde de set op zijn zesde setpunt binnen met 7-5.

In de vijfde doorgang liep hij vlot tegen een dubbele break aan. De Moskoviet, die sinds zijn twaalfde in de buurt van Sacramento in Californië woont, kwam daarna niet meer in gevaar. Het talent, dat vorig jaar door twee gebroken ruggenwervels amper in actie kwam, sloeg de partij op 5-2 uit. Opgefokt verliet Van Lottum de baan. "Zout het maar op", riep hij tegen een Nederlandse cameraploeg.