AMSTERDAM - Ajax heeft Cristian Chivu teruggehaald naar Amsterdam. De Roemeense verdediger werd begin deze maand door AS Roma gekocht, maar de Italiaanse club kon niet aan haar financiële verplichtingen voldoen. Roma had tot vrijdag de tijd om een bankgarantie te stellen voor het restbedrag van de transfersom, maar slaagde daar niet in.

In eerste instantie gaat Ajax er vanuit dat Chivu zich volgende week op de training meldt. "Maar hij kan natuurlijk ook nog aan een andere club verkocht worden", aldus een woordvoerder van de Amsterdammers. Volgens Arie van Eijden, algemeen directeur, is er concrete belangstelling voor hem. "Maar dan zullen clubs wel snel moeten zijn, want zondag loopt de transferperiode af en sluit de inschrijvingstermijn voor de Champions League."

Ajax verkocht Chivu voor 18 miljoen euro aan Roma. Bij de eerste aanbetaling werd 3 miljoen euro overgemaakt. Begin deze week betaalde de club nog eens een miljoen, maar een onherroepelijke bankgarantie voor de overige 14 miljoen euro bleef uit. Ajax is volgens Van Eijden niet van plan het al betaalde gedeelte van de transfersom terug te betalen. "We hadden gewoon een overeenkomst. Via juridische procedures moeten ze maar zien hoe ze hun geld terugkrijgen."

Gewoon spelen

Omdat Ajax het zekere voor het onzekere heeft genomen, zijn de transfercertificaten niet aan AS Roma afgegeven. Ook de KNVB gaf de speler nog niet vrij. "Hij kan dus gewoon spelen voor Ajax", liet een zegsman van de Nederlandse voetbalbond weten. Ajax zal de verdediger ook aanmelden voor de Champions League.

Of Ronald Koeman zit te wachten op de terugkeer van Chivu is nog maar de vraag. Voor de positie van centrale verdediger is inmiddels Escudé aangetrokken. Ook legde Ajax de Tsjechische rechtsback Grygera vast. "Hij heeft er altijd rekening mee gehouden dat Chivu terug zou keren", vertelde Van Eijden. "Natuurlijk zijn er al vervangers voor hem, maar Koeman zal echt niet ongelukkig zijn, als Chivu in de selectie terugkeert."