Om beurten verdedigen Feyenoorder Jurryt van de Vooren en Ajacied Menno Pot de eer van hun club in de columntwist ‘De Klassieker’. Jurryt is de enige Nederlander die ooit afstudeerde op Feyenoord. Menno schreef de eerste Nederlandse roman (Vak 127) met fanatieke Ajax-supporters in de hoofdrol.

Beste Menno,

Onder Cruijff wordt alles vloeibaar. In Zijn nabijheid veranderen kopmannen van de Amsterdamse penoze en de rest van de Ajax Ledenraad in verlegen straatschoffies. Verzuurde VPRO-medewerkers zonder gevoel voor humor krijgen een kamerbrede glimlach op het gezicht.

Keiharde onderzoeksjournalisten vergeten bij Zijn binnenkomst dat ze de vijftig al lang zijn gepasseerd. "Mijnheer Cruijff! Mijnheer Cruijff! Mag ik bij u op de foto?" Giechelend strompelen ze daarna naar hun hoofdredacteur om die de handtekening van Zijne Koninklijke Cruijffheid op de linkerbil te tonen in plaats van een kritisch journalistiek eindproduct.

Een golf van stilte rolt voor Cruijff uit als hij een zaal vol volwassen mensen betreedt. Zelfs een keiharde grappenmaker als Youp van ‘t Hek wordt gênant onderdanig. Nou ja, we hebben de afgelopen weken die zielige vertoning met eigen ogen kunnen zien.

En dat gaat jouw club dus redden: een onbegrijpelijk orakel met honderden kwijlende mannenjongetjes in zijn nabijheid? In de Arena moeten ze het komende jaar het ondergekwijlde parket net zo vaak vervangen als de grasmat.

Vooroordelen

Menno, wat gebeurt er de laatste tijd toch met onze wederzijdse vooroordelen? Binnen een paar maanden is niets meer hetzelfde. Feyenoord zoekt tegenwoordig de oorzaak van zijn problemen opeens bij zichzelf en niet meer in de Boze Buitenwereld.

Het is in Rotterdam nog gekker: de club denkt vooruit, naar het volgende k*t-seizoen, en niet meer naar achter, naar dat prachtige seizoen van bijna veertig jaar geleden. (Dat zal ook wel moeten na wéér zo'n rampzalige week tegen wat clubs uit de verre provincie...)

Maar bij Ajax is het nu precies andersom. Dat valt ver terug naar de gouden jaren van Jopie en Bassie - pure nostalgie. En als het over een tijd toch misgaat met Van Basten hebben jullie met Cruijff iemand in huis, die hiervan de schuld zal geven aan Rita Verdonk, de media of wat dan ook buiten jullie sporthal. Niets is meer zoals het tussen ons was.

Onze Kromme

En dat allemaal dankzij de bemoeienis van Willem van Hanegem, ons orakel. Dankzij hem is Ajax teruggevallen naar de vorige eeuw. Een halve dag voordat Cruijff zijn wederkomst aankondigde, schreef Van Hanegem namelijk in het AD:

"De rol van Cruijff vind ik momenteel ook weer een interessante. Hij heeft eerst geweigerd Ajax van advies te dienen, maar gisteren zei hij dat hij de boel bij Ajax had willen oplossen als ze het hem gevraagd hadden.

Ik zou zeggen tegen Ajax: Grijp deze kans. Johan is een echte Ajacied, een liefhebber, de beste speler die de club ooit heeft voortgebracht en er zal waarschijnlijk nooit een betere komen ook."

Toeval

Aldus Van Hanegem. En jawel hoor: nog diezelfde avond stapte Cruijff toevallig in zijn auto voor zijn machtsgreep. Helaas verloor iedereen in Amsterdam toen weer eens zijn verstand, want anders hadden de aanwezige journalisten die column van Van Hanegem op de achterbank zien liggen.

Cruijff luistert nog maar naar één persoon en dat is Onze Kromme. Er is dus nog hoop voor Ajax. Heb jij even mazzel!

Tot op de Coolsingel!
Jurryt