LEEUWARDEN - Roda JC heeft zich woensdag na een ware thriller gehandhaafd in de eredivisie. Cambuur Leeuwarden werd in de beslissende wedstrijd van de play-offs met strafschoppen bedwongen.

Na 90 minuten stond het 1-1, na 120 minuten 2-2.Bram Castro was in de penaltyserie met twee reddingen de held van de Limburgse formatie.

Roda JC, dat flink gehavend naar Friesland was afgereisd, begon opvallend genoeg het beste aan het duel in Leeuwarden.

Een bal uit klutssituatie werd door Randy Rustenberg van de doellijn gehaald en een vrije trap van Davy de Fauw had meer kunnen opleveren.

Cambuur had moeite met het viermansmiddenveld van de Limburgers, maar nadat het de organisatie op orde had kropen de Friezen wat meer uit de defensieve stellingen.

El Khalifi

Na ruim een half uur leverde dat de openingstreffer op van Rachied El Khalifi. Sandor van der Heide kon de bal na slap Limburgs verdedigen voorzetten, waar de ook al geheel vrijstaande El Khalifi van dichtbij kon inkoppen.

Roda JC moest vanaf dat moment wel naar voren, maar gevaarlijk werd de formatie pas na ruim een uur spelen. Anouar Hadouir kreeg de bal van dichtbij echter niet achter doelman Peter van der Vlag. Kort daarop stuitte de aanvaller opnieuw op de sluitpost.

Tussendoor had Cambuur het duel overigens al kunnen beslissen. Marcel de Jong haalde een kopbal van Ter Heide echter van de lijn en El Khalifi stuitte na een counter op keeper Bram Castro.

Bodor

Op het moment dat de flessen champagne in Leeuwarden al ontkrukt werden, kwam Roda JC alsnog langszij via Boldiszar Bodor en moest er een verlenging aan te pas komen.

Daarin sloeg Roda JC na acht minuten toe. Hadouir nam bij het uitverdedigen veel risico, zette de aanval vervolgens zelf op en rondde ook af: 1-2.

Die schade leek voor het moegestreden Cambuur, na zes wedstrijden in zestien dagen, niet meer te herstellen maar een handsbal van Laurent Delorge bracht de ploeg een strafschop die door Michael Jansen werd benut.

Diezelfde Michael Jansen miste daarna in de strafschoppenserie, net als zijn ploeggenoten El Khalifi en Mark de Vries. Bij Roda JC miste Bodor, maar het was voldoende voor handhaving.

ZIE OOK:
'Blij dat het voorbij is'
'De laatste slok was mierzoet'
Menzo loopt tweede promotie net mis
Michael Jansen scoort, mist en baalt

Roda JC - Cambuur