WAALWIJK - RKC Waalwijk keert na twee seizoenen afwezigheid terug in de eredivisie. De Brabantse voetbalclub verzekerde zich van een plaats in de hoogste voetbalafdeling door De Graafschap in de beslissende wedstrijd van de play-offs met 1-0 te verslaan.

Benjamin de Ceulaer had met het winnende doelpunt, na een klein half uur spelen, een groot aandeel in de promotie.

Het is de tweede keer in korte tijd dat beide clubs tegelijkertijd wisselen van klasse. In 2007, toen RKC degradeerde, maakte De Graafschap na het behalen van de titel in de Jupiler League juist de stap omhoog.

Vorig seizoen was RKC al dichtbij een directe terugkeer naar de eredivisie, maar ADO Den Haag was toen in de laatste ronde van de play-offs net wat sterker. RKC liet het dit keer niet zo ver komen, al had het met een beetje meer pech ook anders af kunnen lopen.

Sahar

Trainer Darije Kalezic van De Graafschap liet Ben Sahar woensdag verrassend buiten het basisteam. De Israëlische spits stelde zondag in de thuiswedstrijd tegen RKC teleur en werd halverwege vervangen.

Dankzij een 2-1 zege in Doetinchem kon De Graafschap destijds degradatie nog voorkomen. Omdat RKC de eerste wedstrijd, op Hemelvaartsdag, met 2-0 had gewonnen, vond het derde en beslissende treffen opnieuw in Waalwijk plaats.

En dat maakt voor De Graafschap, dat dat meeste punten doorgaans op een uitverkochte Vijverberg pakt, nogal een verschil.

Benson

RKC was net als zes dagen eerder de bovenliggende partij in Waalwijk. Coach Ruud Brood miste weliswaar spits Fred Benson wegens een schorsing, maar ook de andere voorhoedespelers zorgden voor gevaar.

Na een klein half uur spelen nam RKC de leiding. Scheidsrechter Jan Wegereef liet tot verbazing van velen doorspelen toen Benjamin de Ceulaer de bal, na een duwfout op Joost Volmer, ongehinderd verder mocht gaan.

De Belg omspeelde doelman Erik Heijblok en schoot de bal binnen: 1-0. De Graafschap was tot dan toe alleen via Stijn Wuytens in de buurt van een treffer geweest.

Dreiging

Na de pauze speelde De Graafschap aanvallender. Echte dreiging bleef echter lange tijd uit. Ook toen Sahar alsnog binnen de lijnen kwam, wist De Graafschap niet gelijk te maken. Voor De Graafschap heeft degradatie grote gevolgen.

De club wil op termijn een nieuw stadion betrekken en is daarbij voor een belangrijk deel afhankelijk van sponsoren.

ZIE OOK:
Brood is al bezig met nieuwe seizoen

RKC Waalwijk - De Graafschap