NOORDWIJK - Bondscoach Bert van Marwijk liep donderdag niet de polonaise toen hij hoorde dat het Nederlands elftal naar de tweede plaats van de wereldranglijst was geklommen.

''Ik weet eerlijk gezegd niet precies hoe die ranking tot stand komt'', bekende hij. ''Maar het zegt natuurlijk wel iets. Ik vind namelijk dat we de laatste tijd beter zijn geworden. Dat zie je terug in de resultaten.''

Het Nederlands elftal heeft onder Van Marwijk alle vijf de WK-kwalificatiewedstrijden gewonnen. De ploeg is zaterdagavond zeker van deelname aan het WK van Zuid-Afrika als IJsland wordt verslagen.

Voetbalgeschiedenis

De resterende groepswedstrijden tegen Noorwegen (10 juni) en Schotland (9 september) krijgen dan het karakter van oefenduels. Slechts eenmaal won een Europees land alle wedstrijden in de WK-kwalificatie. Het toenmalige West-Duitsland schreef in 1982 voetbalgeschiedenis.

Oranje, dat alleen nog Spanje voor zich moet dulden op de wereldranglijst, speelt onder Van Marwijk niet altijd sprankelend. Toch kregen Noorwegen, IJsland, Schotland en Macedonië tegen het Nederlands elftal geen uitzicht op een stuntje.

Oranje won de vijf duels overtuigend, maakte twaalf doelpunten en incasseerde slechts één tegentreffer.

Stabieler

''We zijn stabieler geworden'', zegt Van Marwijk. ''Dat maakt ons beter. De spelers vertalen steeds beter wat wij als trainers willen. We verdedigen steeds vaker als elftal. Dat is heel belangrijk."

"Barcelona is op dit moment de beste ploeg van de wereld en daar verdedigen de aanvallers ook mee. Dat maakt een ploeg minder kwetsbaar. Dat zie je eveneens bij het Nederlands elftal. Een voordeel is ook dat de spelers steeds beter op elkaar ingespeeld raken. We spelen vaak in ongeveer dezelfde samenstelling.''

Heitinga

Van Marwijk repte donderdag als vanouds niet over de samenstelling van zijn basisploeg voor het uitduel met IJsland. ''Maar ook nu hoeft niemand rekening te houden met grote veranderingen'', verklapte hij wel.

De bondscoach heeft vergeleken met de vorige WK-kwalificatieduels met Schotland (3-0) en Macedonië (4-0) weer de beschikking over John Heitinga. De kans is groot dat hij Gregory van der Wiel uit de basisploeg verdringt.

Sneijder

Maarten Stekelenburg, Joris Mathijsen, André Ooijer, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel en Nigel de Jong vormen meestal het verdedigende blok van Oranje. Van Marwijk varieert nog het meest in zijn voorste linie. Hij mist tegen IJsland de geblesseerde Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay.

Van Marwijk gaf in de aanloop van de laatste duels met Schotland en Macedonië de voorkeur aan een aanvallend kwartet bestaande uit Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, en Arjen Robben. Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart kwamen pas in beeld nadat Van Persie geblesseerd raakte.

Van der Vaart

Van Marwijk constateerde deze week echter op de trainingen dat Van der Vaart de laatste weken weer vaker voor Real Madrid in actie mocht komen. ''Hij is fit, gretig en weer in vorm'', zei de bondscoach, die ook nog de aanvallers Ryan Babel en Eljero Elia achter de hand heeft.