HENGELO - Voor de 27e keer worden maandagmiddag de FBK Games in Hengelo afgewerkt, een atletiekfeestje voor de meeste Nederlandse en een groot aantal internationale toppers.

Dit keer staat de wereldrecordpoging van Ethiopiër Haile Gebrselassie centraal. De voormalig olympisch kampioen en houder van het huidige wereldrecord op de marathon probeert in het oosten van het land in 1 uur meer dan 21.285 meter af te leggen. Dat is zijn huidige werelduurrecord.

Wereldrecord

Gebrselassie (36) is kind aan huis in Hengelo. Hij liep er in 1994 zijn eerste wereldrecord, op de 5000 meter. Daarna verbeterde de Ethiopiër nog 25 keer over de hele wereld een wereldrecord.

In Hengelo, waar de legendarische Afrikaan maandag voor de elfde keer aan de start staat, was hij tot dusverre vier keer goed voor een wereldrecord.

Olympische kampioenen

Naast Gebrselassie doen er maandag zeven olympisch kampioenen uit Peking mee aan de enige Nederlandse Grand Prix-wedstrijd.

Voor de Nederlandse toppers zijn de FBK Games vooral een wedstrijd om zich met de sterke buitenlandse concurrentie te meten en eventueel in de buurt te komen van de limieten voor de wereldkampioenschappen atletiek, in augustus in Berlijn.