DOETINCHEM - De Graafschap heeft zondag via een 2-1 zege een derde play-offduel afgedwongen tegen RKC Waalwijk. De ploeg kan hiermee degradatie uit de eredivisie nog steeds ontlopen.

RKC begon goed op de Vijverberg. Charlison Benschop verzilverde het veldoverwicht al in de twaalfde minuut: 0-1.

Dankzij een keepersfout van Jurgen Wevers kwam de thuisploeg tien minuten later echter langszij. Geert den Ouden kopte bij de tweede paal binnen en de grabbelende Wevers kreeg geen hand achter de bal.

Met Den Ouden als aanjager ging De Graafschap door. In de 47ste minuut zorgde Luuk de Jong voor 2-1. 

Over vier dagen moet de ploeg opnieuw aan de bak om het Eredivisieschap definitief veilig te stellen. Op basis van het onderlinge doelsaldo speelt RKC de beslissingswedstrijd op woensdag 3 juni thuis.

Roda en Cambuur

Ook Roda JC en Cambuur Leeuwarden moeten een derde wedstrijd spelen. Daarmee moet uitsluitsel komen wie er volgend seizoen in de eredivisie uitkomt. Het tweede, spectaculaire duel in de beslissende ronde van de play-offs eindigde zondag in Kerkrade in 1-1.

De eerste confrontatie in Leeuwarden was ook al in een remise geëindigd: 0-0. Sekou Cissé scoorde voor de Limburgers, invaller Mark de Vries bracht de Friezen tien minuten voor tijd op gelijke hoogte.

De derde wedstrijd wordt woensdag in Leeuwarden gespeeld.