ROTTERDAM - De mannenploeg van Bloemendaal heeft de Euro Hockey League (EHL) gewonnen. De Nederlands kampioen was zondag in de finale in Rotterdam met 5-4 te sterk voor de Duitse titelverdediger UHC Hamburg.

Het is de eerste Europese prijs voor Bloemendaal sinds de Europa Cup 2 in 2006. Bloemendaal begon uitstekend aan de wedstrijd.

Binnen twintig minuten stond de ploeg van coach Max Caldas met 4-0 voor door treffers van Ronald Brouwer (2), Teun de Nooijer en Jamie Dwyer.

Daarna deden de Duitsers in de 25e minuut via Philip Sunkel iets terug. Maar een minuut later bracht Olmer Meijer het verschil met een benutte strafcorner weer op vier.

Marco Miltkau maakte er ook vanuit een strafcorner voor rust nog 5-2 van. Na de pauze keerde de spanning in het duel terug na twee Duitse treffers van Patrick Breitenstein (strafcorner) en opnieuw Miltkau. Verder kwam Hamburg echter niet.

Trots

Coach Caldas was onder de indruk dat zijn ploeg twee prijzen op rij pakte. ''We hebben bewezen dat je twee weken achter elkaar kunt pieken. Ik ben echt onwijs trots op de jongens."

"Dit was de laatste wedstrijd van het seizoen, maar ik heb ze totaal niet hoeven aansturen. De motivatie was heel groot. Het vuur was er meteen op de gezichten.''

De Argentijnse trainer beleefde in de slotfase nog wel spannende minuten aan de kant. ''Die Duitsers waren vorig jaar kampioen, dus ze kunnen toch wel wat. Gelukkig konden we de voorsprong vasthouden.''

Meest waardevol

Teun de Nooijer is zondag na de finale uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het Europese toernooi. Met zijn onderscheiding verdiende hij een bedrag van 5000 euro.

De Nooijer heeft met het succes van zondag alle internationale prijzen in de hockeysport gewonnen. ''Een fantastische prestatie'', vond de routinier.

''Het is wel leuk voor mij dat de FIH (internationale bond) steeds weer een nieuw toernooi verzint, al is de kalender volgens mij wel vol genoeg.'' Hij vond het een eer de prijs voor de beste speler te krijgen.

''Dat is super. Maar het ging om dat grote gouden ding en gelukkig hebben we die ook boven ons hoofd kunnen houden. Dat is waanzinnig.''