PARIJS - Robin Söderling heeft Rafael Nadal een historische nederlaag toegebracht bij de Open Franse tenniskampioenschappen op Roland Garros. De Zweed versloeg de Spaanse kampioen met 6-2 6-7 (2) 6-4 7-6 (2).

Nadal verloor nog nooit een partij op Roland Garros sinds hij in 2005 voor het eerst zijn opwachting maakte in het Franse grandslamtoernooi.

Söderling won de eerste set in 34 minuten (6-2). Dat was al een seintje dat het een lastige middag voor de Spaanse titelverdediger ging worden.

Nadal had sinds de finale van 2007 (tegen Roger Federer) op Roland Garros geen set meer afgestaan. De gravelkoning had het ook in de tweede set moeilijk. Pas in de tiebreak kon hij die naar zich toetrekken.

Kraker

Söderling liet zich door dat verlies niet van de wijs brengen. ''Ik heb mezelf steeds gezegd dat het een gewone wedstrijd was. Ik heb geprobeerd te spelen zoals ik in de training doe."

"Toen ik met 4-1 voorkwam in de tiebreak van de vierde set begon ik in de zege te geloven'', aldus de Zweed, wiens illustere landgenoot Björn Borg ook vier keer op rij de Open Franse titelstrijd op zijn naam schreef.

Söderling won de derde set met 6-4 en het volgepakte centercourt maakte zich stilletjes op voor een kraker. Dat werd het ook. De vierde set werd ook beslist in een tiebreak.

De Zweed pakte op de opslag van Nadal het eerste punt en liep vervolgens uit naar 6-1. Nadal sputterde nog een keer tegen, maar zijn tegenstander liet zich de zege niet meer afnemen.

Reactie Nadal

Rafael Nadal wilde niets weten van een tragedie. Zijn nederlaag in de vierde ronde van de Open Franse titelstrijd op Roland Garros tegen de Zweed Robin Söderling was er een die iedereen verraste.

Nadal bleef er rustig onder. ''Ik moest een keer verliezen'', was het antwoord van de Spaanse gravelkoning, die nooit eerder op Roland Garros tegen een nederlaag was aangelopen.

''Ik speelde niet mijn beste tennis. Mijn spel was te kort en ik kwam niet aan aanvallen toe. Ik maakte het hem eenvoudig door op dit niveau te spelen."

"Ik moet dit accepteren met dezelfde kalmte waarmee ik mijn zeges begroet.'' Van onderschatting was volgens de Spanjaard geen sprake. ''Hij verraste me niet. Ik weet hoe hij speelt en hoe gevaarlijk hij kan zijn.''

Tranen

Söderling, afkomstig uit Tibro en wonend in Monte Carlo, staat momenteel 25e op de wereldranglijst. De pupil van Magnus Norman won in zijn tennisloopbaan drie ATP-toernooien.

De eerste was in 2004 in Lyon, daarna volgden Milaan (2005) en opnieuw Lyon (2008). ''Ik kon het niet geloven dat ik de wedstrijd had gewonnen.

Dit is de mooiste zege uit mijn loopbaan, tegen de man die de beste gravelspeler in de historie is'', zei de Zweed terwijl de tranen over zijn wangen stroomden. Söderling maakte op Roland Garros een einde aan zegereeks van Nadal die 32 duels telde.