GRONINGEN - NAC speelt het komend seizoen in de Europa League. De club uit Breda won zondag de uitwedstrijd in de finale van de play-offs bij FC Groningen met 2-0. Het eerste duel tussen beide ploegen leverde donderdag in Breda geen winnaar op (1-1).

Matthew Amoah en invaller Csaba Fehér waren de gevierde spelers bij NAC, dat na een slopend seizoen net iets fitter oogde dan de tegenstander.

De eerstgenoemde spits kopte in de 62e minuut op aangeven van Joonas Kolkka raak (0-1). Fehér besliste het duel in de 86e minuut definitief (0-2).

''Dit voelt als een hoofdprijs'', jubelde trainer Rober Maaskant van NAC zondag na de uitzege. ''We wilden ons dolgraag voor de Europa League kwalificeren en dat is gelukt. Al hebben we ook wel weer een probleem. Op 16 juli spelen we alweer Europees.''

Jans

''Wij hadden ook graag dat probleem gehad'', stelde de verliezende trainer Ron Jans. ''Al hadden we die eerste Europese wedstrijd ook zonder onze internationals gespeeld. Die moeten volgende week nog twee keer aan de bak."

"Wij van FC Groningen willen namelijk dat iedereen drie weken vakantie neemt. Ik voorspel ook dat NAC niet de groepsfase van de Europa League haalt. Dat was ons waarschijnlijk ook niet gelukt. Maar we waren wel graag Europa in getrokken.''

Minimaal

Jans sprak over een terechte overwinning voor NAC, dat in de tweede voorronde van de Europa League begint. ''Die ploeg verstaat de kunst om ons slecht te laten voetballen. Dat hebben ze al vaker aangetoond."

"Onze aanvallers werden nauwelijks gevaarlijk. Na de openingstreffer van Amoah was het gedaan.'' Maaskant noemde het krachtverschil tussen beide ploegen minimaal.

''Misschien waren we net iets fitter. En dat terwijl we vorig jaar juli al tegen Rosenborg in de Intertoto voetbalden. Het hoeft dus geen nadeel te zijn dat we nu weer zo vroeg moeten beginnen.''

Andere clubs

NAC is de zesde en laatste Nederlandse club die zich van Europees voetbal in het volgende seizoen verzekerde.

PSV stroomt in de derde voorronde van de Europa League in. Ajax en SC Heerenveen starten in de vierde voorronde van het toernooi, ofwel de play-off die toegang biedt tot de groepsfase.

NAC begint zijn Europese avontuur op 16 juli, PSV op de 30e. Ajax en Heerenveen spelen hun eerste wedstrijd van de play-offs voor de groepsfase op 20 augustus. De groepsfase begint op 17 september.

AZ is rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. FC Twente begint in dat evenement in de derde voorronde. De club moet twee ronden overleven om in de groepsfase te komen. De eerste begint op 28 of 29 juli, de tweede op 18/19 augustus.

Bij een nederlaag komt FC Twente nog wel in de Europa League terecht. De groepsfase van de Champions League start op 15/16 september.