AMSTERDAM - De Ronde van Italië start in 2010 definitief in Amsterdam. Het Nederlandse bedrijf Libéma, dat de organisatierechten bezit, heeft dat zondag bekendgemaakt.

Het binnenhalen van de Giro is vooral te danken aan het lobbywerk van oud-wielrenner en voormalig ploegleider Cees Priem. De Zeeuw heeft zijn contacten succesvol aangewend om de tweede Giro-start in Nederland in relatief korte tijd mogelijk te maken. In 2002 startte de Ronde van Italië in Groningen.

De definitieve komst van de Giro in mei 2010 naar Amsterdam betekent dat binnen een jaar de drie grote wielerrondes in Nederland van start gaan. Eind augustus begint de Ronde van Spanje in Assen, volgend jaar juli is de start van de Ronde van Frankrijk in Rotterdam.

Blij

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (sport) toonde zich ''ontzettend blij'' met het binnenhalen van de wielerronde, die begin mei van start gaat. ''Na het EK voetbal in 2000 is dit een nieuw sportief hoogtepunt voor Amsterdam. Na het oranje op Koninginnedag kleurt de stad volgend jaar langzaam roze voor de Giro.''

Museumplein

De gemeente wil de proloog door de stad op 7 of 8 mei laten vertrekken vanaf het Museumplein. Na een ronde langs de grachten finishen de renners in het Olympisch stadion. De eerste en tweede etappe vertrekken waarschijnlijk ook vanuit Amsterdam, zo liet Gehrels weten. De eerste etappe zou moeten finishen in Utrecht en de tweede in Middelburg. Het definitieve parcours moet nog worden vastgesteld.

Volgens Gehrels is de start van de Giro ook een belangrijke impuls voor de Amsterdamse economie. ''Vanuit heel Europa komen mensen hierop af. Zeker in deze tijden is het belangrijk Europese toeristen naar Amsterdam te trekken.''