ANAGNI - Philippe Gilbert heeft zaterdag de twintigste en voorlaatste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Belgische wielrenner uit de Lotto-ploeg was na een rit over 203 kilometer van Napels naar Anagni in de eindsprint sterker dan de Fransman Thomas Voeckler.

Denis Mentsjov uit de Rabobankploeg behoudt de roze leiderstrui.

Het duo had een kleine voorsprong op een eerste achtervolgende groep met de favorieten voor de eindzege, onder wie Mentsjov.

Hij verloor zijn Italiaanse rivaal Danilo di Luca niet uit het oog. De spurt om de derde plaats, op 0.07 van Gilbert, werd gewonnen door voormalig Giro-winnaar Stefano Garzelli vóór de Australiër Allan Davis.

Gerust hart

Mentsjov handhaafde zich gemakkelijk voorin. De Russische kopman van de Rabobankploeg finishte als elfde en kan zondag in Rome met een gerust hart aan de slotklus beginnen, een korte rit tegen de klok over 14,4 kilometer.

Zijn voorsprong op Di Luca, geen tijdrijder van naam, groeide dankzij een paar bonificatieseconden vroeg in de koers zelfs nog tot 0.20.

De verwachte ultieme aanval van Di Luca in de lastige finale bleef zaterdag uit. De Italiaanse favoriet had in de slotfase geen steun meer van ploeggenoten.